Τους ισχυρούς δεσμούς που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ευρωατλαντική προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, με την υπογραφή τεσσάρων συμφωνιών στην οικονομία, την άμυνα, τις μεταφορές και τις υποδομές, θα εδραιώνουν σήμερα στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος συνοδεύεται από πολυμελή επιχειρηματική αντιπροσωπεία.
Ο πρωθυπουργοί των δυο χωρών, βρίσκονται μπροστά σε πολιτικές αναμετρήσεις και επιχειρούν να μετουσιώσουν οικονομικά και πολιτικά, τα διακηρυγμένα οφέλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η προοπτική μπορεί να μετριάσει το πολιτικό κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών και για τους δύο, δεν αποκλείεται όμως να προκαλέσει επιπλοκές σε διπλωματικό και ενδεχομένως αμυντικό επίπεδο, καθώς ανατρέπει το status quo στη Βόρεια Μακεδονία.
Μέχρι τώρα η Τουρκία, η Ρωσία και η Γερμανία, αποτελούσουν τους βασικούς εμπορικούς και αμυντικούς εταίρους της χώρας, από την περιοχή, εισφέροντας και τις περισσότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη χώρα.
Το σκηνικό αυτό τώρα, όμως, θα αλλάξει άρδην, καθώς η Ελλάδα θα αποκτήσει προνομιακές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, αναλαμβάνοντας ακόμα και την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και έχουν υπογραφεί αντίστοιχα Μνημόνια σε επίπεδο αρχών ασφαλείας.
Σήμερα, μεταξύ άλλων, α υπογραφούν νέες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και για τη διάνοιξη συνοριακής διάβασης στους Προμάχους Πέλλας. Επίσης, τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα υπογράψουν μνημόνιο για την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί από τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας των δύο χωρών.
Στον ενεργειακό τομέα, σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες προλυεπίπεδης διασύνδεσης των δύο χωρών, με στόχο η Ελλάδα να καταστεί ο βασικός προμηθευτής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας σε όλα τα ήδη, περιορίζοντας την επιρροή της Ρωσίας, μέσω του φυσικού αερίου, αφού θα επιτύχει ουσιώδη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας και εν συνεχεία, διεύρυνση των παρόχων φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ έχει εξαγοράσει εταιρία εμπορίας ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία, τα ΕΛΠΕ επανενεργοποιούν τον αγωγό καυσίμων και ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά της χώρας, ενώ σήμερα μνημόνιο συνεργασίας θα υπογράψουν η ΔΕΣΦΑ με την εταιρία MER.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν περίπου 70 επιχειρηματίες και 10 υπουργοί (μεταξύ άλλων οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Γιώργος Σταθάκης κ.ά.). Στα Σκόπια, αναμένεται, επίσης, να ανακοινωθεί και η συγκρότηση της μεικτής επιτροπής που θα λειτουργεί συμβουλευτικά, προκειμένου να επιλύονται διαφορές που προκύπτουν στον κρίσιμο τομέα των εμπορικών σημάτων.
Απόβαση επιχειρηματιών
Το πολυμελές της επιχειρηματικής αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια είναι ενδεικτικό της ισχυρής πολιτικής βούλησης της ελληικής κυβέρνησης για την εδραίωση και εμπέδωση ισχυρών οικονομικών δεσμών, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για άνοιγμα στα Βαλκάνια από την πλευρά των επιχειρηματιών.
Εκτός από τις αντιπροσωπείες επιμελητηρίων, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν οι:
- Ιωάννης Μαυρουδής, CEO της «Γαία Επιχειρείν Α.Ε.» (αγροτοδιατροφικός τομέας),
- Ιωάννης Κουφουδάκης, CEO της Neuropublic Α.Ε. (συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα),
- Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ,
- Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο),
- Motor Oil με διευθυντικό στέλεχος,
- Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές),
- Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΤΕΡΝΑ (ενέργεια – κατασκευές),
- Δημήτρης Καλλιτσάντσης, CEO της «Ελλάκτωρ»,
- Γ. Αψούρης, Ν. Μαυρούλιας, Σ. Γρίβας και I. Γερουλάνος από τα ΕΛΠΕ,
- Μανώλης Μελαμπιανάκης, CEO της «Ευριπίδης Α.Ε.» (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία ελαιολάδου),
- Χριστίνα-Αντζελα Παπανδρέου, GFO Elbisco Α.Ε. (βιομηχανία τροφίμων),
- Νίκος Καλημέρης, γενικός διευθυντής Zitoluks (βιομηχανία τροφίμων), Γιάννης Μπαϊρακτάρης, γενικός διευθυντής Elea Creta Ltd,
- Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος Intracom,
- Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, CEO Rhoe Urban Technologies PC, startup σπουδαστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
- Κωνσταντίνος Δερδεμέζης, διευθυντής ομίλου Τσιμέντων «Τιτάν»,
- Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Αντώνης Κοντολέων, ΣΙΔΕΝΟΡ,
- Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες),
- Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ,
- Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος) και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου,
- Νικόλαος Στασινόπουλος, πρόεδρος ομίλου Βιοχάλκο,
- Νικόλαος Δημαρέλης, γεν. διευθυντής της «Παυλίδης Α.Ε.» (μάρμαρα γρανίτες),
- Παναγιώτης Νετίδης, ιδιοκτήτης της NGP (εταιρεία διανομών βιομηχανικών, ναυτιλιακών και καταναλωτικών προϊόντων με έδρα στη Θεσσαλονίκη).