To Eλληνικό Πιστοποιητικό (ΕΛ.ΠΙΣ) της Mermeren Kombinat έχει καταγράψει αθόρυβα ένα μεγάλο ράλι κατά τον τελευταίο μήνα. Εκτός από τα εξαιρετικά αποτελέσματα χρήσης 2018 και τις προσδοκίες για ένα υψηλό μέρισμα, επιχειρηματικά στελέχη από τη Θεσσαλονίκη και χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εταιρία που έχει την έδρα της στα Σκόπια ευνοείται ιδιαίτερα από το νέο διπλωματικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί μετά την συμφωνία των Πρεσπών και αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της εταιρίας μέσα στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
Του Νίκου Σακελλαρίου
Η Mermeren Κombinat αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες εξόρυξης λευκού μαρμάρου παγκοσμίως. Οι διπλωματικές εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με το γειτονικό κράτος φαίνεται ότι ευνοούν την Mermeren αφού στην περίπτωση εισόδου του κράτους των Σκοπίων («Β. Μακεδονίας») στην E.E. θα αναβαθμιστεί η επιχειρηματική της αξιολόγηση. Σε αμιγώς χρηματιστηριακό επίπεδο η εταιρεία έχει μία από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις τα τελευταία 10 χρόνια ανάμεσα στις εισηγμένες στο Χ.Α.
Eξαιρετικά αποτελέσματα χρήσης 2018
Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 39,94 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 52,8% σε σχέση με το 2017 (26,14 εκατ. ευρώ), εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις υψηλότερες τιμές πώλησης μαρμάρων. Το μεικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε στο 71,1%, έναντι 58,2% κατά τη χρήση του 2017, ενώ σε απόλυτα νούμερα το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 28,4 εκατ. ευρώ, έναντι 15,2 εκατ. ευρώ το 2017. Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων και φόρων υπερδιπλασιάστηκαν στα 25,1 εκατ. ευρώ από 12,2 εκατ. ευρώ, το 2017.
Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 27,4 εκατ. ευρώ, έναντι 14,5 εκατ. ευρώ το 2017 και τα κέρδη μετά από φόρους στα 22,8 εκατ. ευρώ έναντι 10,6 εκατ. κατά το 2017.
Χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές στη «Bορ. Μακεδονία» και οι φόβοι για τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Στην περίπτωση της διπλωματικής αναβάθμισης των σχέσεων της FYROM και νυν Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαική Ένωση τότε η γειτονική χώρα θα αποτελέσει ένα κράτος με ιδιαίτερα χαμηλούς συντελεστές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Υπολογίζεται σήμερα, ότι μία εγκατεστημένη επιχείρηση στα Σκόπια πληρώνει περίπου 30% λιγότερες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις σε σχέση με μία επιχείρηση που εδρεύει στη Β. Ελλάδα. Αυτό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για περαιτέρω αποβιομηχάνιση της περιοχής.
Ανάγκη δημιουργίας ενιαίας επιχειρηματικής ζώνης
Μπροστά σ’ αυτούς τους κινδύνους πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες εκτιμούν ότι ίσως η δημιουργία μίας ενιαίας επιχειρηματικής ζώνης μεταξύ των δύο κρατών που θα περιέχει κοινούς χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές αποτελέσει μία επενδυτική ανάσα και αναβάθμιση σ’ ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Η πρόταση αυτή έχει πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών των Επιμελητηρίων της Βορείου Ελλάδος με θεσμικούς παράγοντες και φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα. Βέβαια τον τελευταίο λόγο θα έχουν τα οικονομικά υπουργεία τα οποία θα κληθούν να μελετήσουν τις εξελίξεις