Το ΝΑΤΟ γίνεται 70 ετών την επόμενη Πέμπτη, μετρά 29 μέλη και σε λίγο 30, ενώ νωρίτερα ήταν η μαύρη επέτειος των βομβαρδισμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Βασικο, όμως θέμα παραμένουν οι αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών, προκαλώντας διαρκώς τριβές με τις ΗΠΑ, που έχουν αναλογικά τις μεγαλύτερες.
Η διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία σχηματίστηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, αλλά έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ο αρχικός του στόχος ήταν να περιοριστεί η σοβιετική επιρροή στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Σήμερα, ο οργανισμός έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτείται η δια-στρατιωτική συμμαχία. Ο Τραμο κάλεσε τα άλλα κράτη μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.
Το ΝΑΤΟ χρηματοδοτείται από πολλές πηγές εσόδων: έμμεσες ή εθνικές συνεισφορές, όπου τα μέλη εθελοντικά εξοπλίζουν ή στρατεύματα και φέρουν το κόστος γι ‘αυτό. άμεσες συνεισφορές, όπου κάθε μέλος αφιερώνει ένα μικρό ποσοστό του αμυντικού προϋπολογισμού του στον οργανισμό με βάση το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΠ) · και μέσω της από κοινού χρηματοδότησης για μεμονωμένα έργα, όπου οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν να προσδιορίσουν τις ανάγκες και τις ρυθμίσεις χρηματοδότησης και το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την πολιτική και οικονομική επίβλεψη ενός έργου.
Για το εισόδημα από άμεσες εισφορές, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβάλλουν περισσότερο στο ΝΑΤΟ σε ονοματικό επίπεδο, δαπανών και ως ποσοστό του ΑΕΠ του.
Το 2018, οι ΗΠΑ δαπάνησαν πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια για τον αμυντικό τους προϋπολογισμό, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 3,5% του ΑΕΠ του. Το Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησε το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, περίπου 61 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και σε ονομαστικούς αριθμούς το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν δεύτερο, σε όρους ΑΕΠ η Ελλάδα και η Εσθονία έδωσαν υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ τους στην αμυντική δύναμη.