Μελέτη με τις χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από το Brexit εξέδωσε η S&P, εστιάζοντας στους οικονομικούς και εμπορικούς διακρατικούς δεσμούς, οι οποίοι θα τεθούν πλέον σε νέο πλαίσιο, με την Κύπρο να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, ενδεικτικό των στενών σχέσεων που έχει αναπτύξι η Λευκωσία με το Λονδίνο.
Ειδικότερα, η S&P εξέτασε τις διαφορές που προέκυψαν από το 2016 (δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα του Brexit) μέχρι σήμερα στις οικονομικές σχέσεις της Βρετανίας με τις υπόλοιπες χώρες και σύμφωνα με την έκθεση 21 χώρες θα επηρεαστούν αρνητικά από το Brexit.
Πρώτη χώρα που επηρεάζεται άμεσα είναι η Ιρλανδία η οποία εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο καμιά άλλη χώρα. Το 16.7% του πληθυσμού της Ιρλανδίας βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οικονομική έκθεση της χώρας στη Βρετανία είναι μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες 21.
Ακολουθεί το Λουξεμβούργο με αρκετές εξαγωγές και η Ολλανδία με 7.3% του ΑΕΠ της να αντιστοιχεί σε εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ολλανδία έχει ανεβεί τέσσερις θέσεις στη λίστα από το 2016.
Η Κύπρος είναι στη τέταρτη θέση, δεδομένων διαφόρων δεσμών όπως τουριστικών, οικονομικών αλλά και ιστορικών σχέσεων. Στην έκθεση γίνεται λόγος για το μεγάλο αριθμό Βρετανών συνταξιούχων, των βρετανικών βάσεων αλλά και για τους Κύπριους που διαμένουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο οίκος υπολογίζει ότι ετησίως τα εμβάσματα από Κύπριους που διαμένουν στη Βρετανία προς Κύπρο, ανέρχονται στο 0.2% του ΑΕΠ της Κύπρου.
Από το Brexit σε μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεαστούν πρώτα οι εξαγωγές, ακολούθως ο μεταναστευτικός παράγοντας, στη συνέχεια οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και τέλος ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Από την άλλη, τονίζεται ότι η Βρετανία θα πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Κύπρο αν θα θέλει να διατηρήσει τις εξαγωγές και τους οικονομικούς συνδέσμους.
Στην σχετική κατάταξη ακολουθούν η Ελβετία, η Μάλτα, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Νορβηγία.