Στις κάλπες κρίνεται σήμερα το μέλλον της Ουκρανίας, με τον φιλοδυτικό αλλά αμφιλεγόμενο πρόεδρο Βίκτορ Ποροσένκο να διεκδικεί την επανεκλογή του, αλλά στις δημοσκοπήσεις προηγείται ένας κωμικός, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι και έπεται η πρώην πρωθυπουργός και προσωπικότητα της “Πορτοκαλί επανάστασης” Γιούλια Τιμοσένκο.
Ο Ποροσένκο επικεντρώνει στην αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας από τη ρωσική, που πέτυχε, μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, αλλά χωρίς να έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία, να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διαφθορά και να ελέγξει τους αυτονομιστές στα νότια,
Και οι δύο υποψήφιοι, μαζί με την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, εξέφρασαν σε μεγάλο βαθμό φιλοευρωπαϊκές απόψεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ενώ κανείς εκ των φιλορώσων υποψηφίων δεν έχει υπολογίσιμο λαϊκό έρεισμα.
Αν κανένας υποψήφιος δεν υπερβεί το 50% την Κυριακή, θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές για τους δύο πρώτους στις 21 Απριλίου.
Συνολικά 39 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εκλογές, αλλά μόνο οι τρεις θεωρούνται ότι έχουν πιθανότητες νίκης.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει σημαντικές εξουσίες για την ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, ενώ το πολιτικό σύστημα χαρακτηρίζεται ως ημιπροεδρικό.
Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Ο Ποροσένκο, ένας από τους πλουσιότερους ολιγάρχες της Ουκρανίας, εκλέχτηκε με μια σύντομη ψηφοφορία μετά την ανατροπή του πρώην φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην Επανάσταση, τον Φεβρουάριο του 2014, η οποία ακολουθήθηκε από την προσάρτησης της Κριμαίας απ’ τη Ρωσία και την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης, από φιλορώσους αυτονομιστές, στα νότια.
Ο επόμενος πρόεδρος θα κληρονομήσει μια αδιέξοδη σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των φιλορώσων στα ανατολικά, ενώ η Ουκρανία προσπαθεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ΕΕ για στενότερους οικονομικούς δεσμούς και του ΔΝΤ για την εκταμίευση δανείων.
Επίσης, μείζον θέμα για την Ουκρανία είναι η προώθηση του Nord Stream 2, καθώς υπονομεύεται περαιτέρω η θέση της ως ενεργειακός κόμβος για την ΕΕ και χάνει ειδικό βάρος και ενδεχομένως στήριξη.
Η ΕΕ δηλώνει ότι περίπου το 12% των 44 εκατομμυρίων ανθρώπων της Ουκρανίας απαλλάσσονται από δικαιώματα, κυρίως εκείνων που ζουν στη Ρωσία και στην Κριμαία, η οποία προστέθηκε στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014.
Οι ελεγχόμενες από χωριστές περιοχές μποϊκοτάρουν τις εκλογές.
Το πολιτικό σκηνικό
Ο 41χρονος κωμικός Ζελένσκι ακολούθησε μια εντελώς ανατρεπτική προεκλογική καμπάνια, εστιάζοντας στην αντιστοίχηση του σεναρίου της εκπομπής του με την πραγματικότητα, καθώς εκεί αναπαριστά έναν απλό πολίτη, ο οποίος δίνει τη μάχη κατά της διαφθοράς και καταλήγει πρόεδρος. Επίσης, ο Ζελέσνκι, δεν πραγματοποίησε πατά ελάχιστες προεκλογικές συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις.
Πολιτικά, ο Ζελένσκι δεν έχει σαφείς θέσεις, παρά προτάσσει σχεδόν αποκλειστικά τη μάχη κατά της διαφθοράς.
Ο κ. Πόροσενκο, 53 ετών, απευθύνεται στο πλέον συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας με κεντρικό σύνθημά «Στρατός, Γλώσσα, Πίστη».
Ο τρίτος βασικός υποψήφιος είναι η 58χρονη Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία διετέλεσε πρωθυπουργός και διεκδίκησε την προεδρία, ανεπιτυχώς, το 2010 και το 2014. Έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004, την πρώτη μεγάλη ώθηση της Ουκρανίας προς τον ίδιο σύμμαχο με την ΕΕ.
Μεταξύ των φιλορωσικών υποψηφίων, προηγείται ο Γιούρι Μπόικο, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα “ομαλοποιήσει” τις σχέσεις με τη Ρωσία.