Ενδείξεις ότι υπαναχώρησε η αλβανική κυβέρνηση στο ζήτημα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, καθώς το ΦΕΚ με το οποίο ενεργοποιούσε το σχετικό νόμο έχει κατέβει από την ιστοσελίδα, της αλβανικής εφημερίδας της κυβέρνησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει αναιρεθεί ο νόμος.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή από τον Έντι Ράμα, δείχνει ότι έλαβε το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ανταποκρίθηκε άμεσα, κίνηση που κατοχυρώνεται ως συμμόρφωση στα συμφωνηθέντα, η οποία, όμως, δεν αναιρεί την προσπάθεια υπονόμευσης της ελληνικής μειονότητας. Επίσης, όσο ο νόμος παραμένει εν ισχύ, η εφαρμογή του με ΦΕΚ, θα παραμένει υπαρκτή απειλή, για τη μειονότητα και κατ’ επέκταση για τις διμερείς σχέσεις.
Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η “Καθημερινή” αναφέρουν ότι:
«Παρατηρήσαμε ότι τελικά αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας. Μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».
Είχε προηγηθεί η δημοσίευση ΦΕΚ που θα οδηγούσε σε αφαίρεση των περιουσιών Ελλήνων, στο οποίο είχε απαντήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι, όπου βρισκόταν για τη σύνοδο των τεσσάρων Βαλκανικών χωρών, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, ως απάντηση στην υφαρπαγή περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.
«Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία»,
δήλωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «αν ισχύει αυτό, θα είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη».
«Είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας, που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν»,
υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, παρέμβαση άσκησε και η ελληνική μειονότητα ζητώντας από την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει το νόμο και από τη ελληνική να παρέμβει για την προστασία των δικαιωμάτων της.