Κινητικότητα στα Βαλκάνια αναπτύσσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να αντιστρέψει το φαινόμενο του “βάλτου” που καταγράφεται μετά από μεγάλες εξαγγελίες και κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Μαξίμου έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ενεργητική και εμπροσθοβαρή ατζέντα τόσο για την τετραμερή σύνοδο στο Βουκουρέστι, όσο και για την επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία που ακολουθήσει.
Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να “μεταλαμπαδεύσει” τη δυναμική που δημιουργήθηκε από την τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, εδραιώνοντας τη διακρατική συνεργασία για το East Med, που αποτελεί το πρώτο βήμα για τη χάραξη του νέου ενεργειακού διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου-Νότιας Ευρώπης-Δυτικών Βαλκανίων και στοχεύει στην ανάσχεση της εξάρτησης της περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στην προηγούμενη τετραμερή συμμετείχε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς στόχος είναι ο East Med να διασυνδεθεί με τον IGB που κατασκευάζουν Ελλάδα-Βουλγαρία και εν συνεχεία να διοχετεύσει αέριο στα δίκτυα των χωρών της περιοχής.
Στο Βουκουρέστι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σειρά συναντήσεων, ξεκινώντας από τη διμερή συνάντηση με τη Ρουμάνα ομόλογό του Βιόριτσα Νταντσίλα, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχει στην 7η Τετραμερή Συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν, στη ρουμανική πρωτεύουσα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, οι γενικοί γραμματείς Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννης Μπράχος καθώς και ο γ.γ. του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μιχάλης Βερροιόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος θέματα που άπτονται της ανάπτυξης και της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στις διμερείς οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις και στους τομείς των μεταφορών, της ψηφιακής πολιτικής και της διασυνδεσιμότητας.
Δεδομένου, δε, ότι η Ρουμανία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι δύο πρωθυπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενισχύσουν τον συντονισμό τους ως προς τα ζητήματα της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, της μετανάστευσης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ρουμανίας καταγράφονται ιδιαίτερα σημαντικές, με το διμερές εμπόριο να ανέρχεται στο 1,940 δισ. ευρώ το 2018 και να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Μάλιστα, η Ρουμανία είναι ένας από τους πλέον βασικούς προορισμούς ελληνικών ξένων επενδύσεων και η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως την περίοδο 2015-2017, η Ελλάδα αποτέλεσε τον πρώτο προορισμό Ρουμάνων τουριστών στο εξωτερικό.
Περιφερειακά ζητήματα και… μπάλα στην ατζέντα της Τετραμερούς
Σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, θα διεξαχθεί και η 7η Τετραμερής Συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι υπουργοί Μεταφορών των τεσσάρων χωρών, με «οικοδέσποινα» την κ. Νταντσίλα.
Στο πλαίσιο της τετραμερούς πρόκειται να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία των χωρών στην οικονομία, θέματα διασυνδεσιμότητας με έμφαση στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις υποδομές καθώς και η ένταξη της Σερβίας και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην ΕΕ. Επί τάπητος θα τεθεί και η περαιτέρω συνεργασία των τεσσάρων χωρών για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2028 καθώς αναμένεται να υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, τον Απρίλιο.
Όπως μεταδίδουν τα media, κατόπιν πρότασης της Ελλάδας αναμένεται να συμφωνηθεί η σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών, στον οποίο καθοριστικό ρόλο προορίζεται να διαδραματίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης.
Επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία
Στη συνέχεια και αφού επιστρέψει στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις 2 Απριλίου, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, μετά το 1991!.
Ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων (μετονομάστηκε από “Μακεδονία”) το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα γίνει επίσημη τελετή υποδοχής. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.
Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα παραχωρήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.
To απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύει πολυμελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία από ολόκληρη την Ελλάδα.