Κέρδη αλλά με τη βοήθεια του αναβαλλόμενου φόρου πέτυχε η Alpha Bank, ενώ εμφάνισε ζημιές σε προ φόρων επίπεδο, παρά τη σημαντική βελτίωση των λειτουργικών εσόδων και της διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου NPE’s. Η τράπεζα, μπαίνει πλέον σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, όπως δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Βασίλης Ψάλτης, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις που επιχειρούνται στα κόκκινα δάνεια θα μπορούσαν να βελτιώσουν ουσιωδώς την προοπτική πωλήσεων NPE’s-NPL’s.
Οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 289,4 εκατ. το 2018. Επιπλέον, ο φόρος εισοδήματος ήταν πιστωτικός 342,3 εκατ., επηρεασμένος κυρίως από τον επαναπροσδιορισμό της φορολογικής βάσης της τράπεζας αναφορικά με το επίπεδο των προβλέψεων που οδήγησε στην αναγνώριση πρόσθετων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
Ειδικότερα, η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους ύψους 53 εκατ. ευρώ για το 2018, σε επίπεδο ομίλου, έναντι 21,1 εκατ. το 2017. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα ως το 2021 κατά 14,3 δισ. ευρώ με βάση τους νέους αναθεωρημένους στόχους.
Η Alpha Bank εμφανίζει περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου με μείωση των ΜΕΑ στην Ελλάδα κατά 3,1 δισ. και των δανείων σε καθυστέρηση κατά 2,1 δισ. σε ετήσια βάση, όπως προκύπτει από τα οικονομικά της αποτελέσματα. Το δ’ τρίμηνο, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα μειώθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ. Το 2018, η τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία την πώληση τριών χαρτοφυλακίων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 3 δισ. περίπου και αντίστοιχων συνολικών απαιτήσεων ύψους 7 δισ. περίπου.
Διαρκής ήταν η βελτίωση της ρευστότητας, με τα υπόλοιπα καταθέσεων για τον όμιλο να ανέρχονται σε 38,7 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, αυξημένα κατά 3,8 δισ. σε ετήσια βάση. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 32,7 δισ. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις για τον όμιλο βελτιώθηκε περαιτέρω σε 104% στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 έναντι 124% τον Δεκέμβριο 2017.
Ισχυρή είναι η κεφαλαιακή βάση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 17,4%. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 7,7 δισ.
Οι ζημίες απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων ανήλθαν σε 1.614,9 εκατ. το 2018, επηρεασμένες σημαντικά από την αναγνώριση επιπλέον ζημιών Απομείωσης κατά το δ’ τρίμηνο σχετιζόμενες με την αύξηση της περιμέτρου επιλεγμένων μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων προς πώληση, που αντιστοιχούν σε 296 μονάδες βάσης, έναντι 172 μονάδων βάσης το 2017.
Για τους επόμενους δώδεκα μήνες, η Alpha Bank εντείνει τις προσπάθειες για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, αυξάνοντας την περίμετρο των επιλέξιμων προς πώληση μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων σε 4,6 δισ. περίπου, σύμφωνα με την υποβολή του αναθεωρημένου επιχειρησιακού της σχεδίου στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).
«Στα πρώτα οικονομικά μας αποτελέσματα, εκπροσωπώντας την τράπεζα από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, η Alpha Βank παρουσιάζει θετικές επιδόσεις για το 2018»
αναφέρει ο CEO Βασίλης Ψάλτης.
Το αποτέλεσμα αυτό συμπίπτει με την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης επιχειρησιακής ευελιξίας, ανέφερε και πρόσθεσε:
«Προτεραιότητα είναι να επιτευχθεί η επίλυση του θέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί πως η Alpha Βank θα παραμείνει η τράπεζα πρώτης επιλογής των πελατών μας με τους οποίους διατηρούνται μακροχρόνιες σχέσεις και να βελτιωθεί περαιτέρω η αποδοτικότητα με σκοπό την παροχή ακόμη πιο ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Σε συνέχεια μίας χρονιάς κατά την οποία η τράπεζα πέτυχε την έβδομη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τις πωλήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αναβαθμίζονται οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωσή τους κατά 10,7 δισ. και των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κατά 14,3 δισ., έως το 2021. Οι ανωτέρω στόχοι μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω, εφόσον προχωρήσουν οι αναμενόμενες συστημικές λύσεις που εξετάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον διαμορφώνεται στρατηγική κατά τρόπο που θα οδηγήσει σε καινούργιους οικονομικούς στόχους, καθώς επαναπροσδιορίζεται το σχέδιο ανάπτυξης του ομίλου».