Ενδείξεις μαζικής φυγής επενδυτών και του λεγόμενου “έξυπνου χρήματος” καταγράφονται στις ΗΠΑ, καθώς οι κεφαλαιακές ροές είναι εντεινόμενα αρνητικές το τελευταίο δίμηνο, περίοδος που παραδοσιακά επαρκή για την εξαγωγή συμπερασμάτων, στο επίπεδο των αγορών.
Η τάση που διαμορφώνεται, όμως, δείχνει ότι τα προβλήματα για την αμερικανική οικονομία έπονται, καθώς το Trump-effect αυξάνει το ρίσκο διακράτησης θέσεων και σε συνδυασμό με τα επιτοκιακό gap με την ΕΕ, οι αποδόσεις που θα έπρεπε να επιτυγχάνονται είναι πολύ μεγαλύτερες του 5%, ώστε να καθίσταται θελκτική η διατήρηση ενεργών κεφαλαίων επί αμερικανικού εδάφους.
Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 143,7 δισ., συμπεριλαμβανομένων των βραχυχρόνιων μέσων, τον Ιανουάριο του 2019, μετά την πώληση 113,5 δισ. τον Δεκέμβριο.
Εν τω μεταξύ, οι ξένοι επενδυτές πούλησαν μετοχές και ομόλογα ύψους 7,2 δισ., συμπεριλαμβανομένων κρατικών και εταιρικών, μετά την πώληση 48,3 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν αμερικανικά κρατικά ομόλογα ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την πώληση ρεκόρ των 77,4 δισ. τον προηγούμενο μήνα
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αυξάνονται απροσδόκητα και ραγδαία οι εκροές κεφαλαίου από τις ΗΠΑ, ο συνδυασμός αρνητικών κεφαλαιακών ροών και διευρυνόμενου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών θεωρείται “δολοφονικός” για την οικονομία και ενδεικτικός επικείμενων προβλημάτων.