Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι επιπτώσεις της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική οικονομία, καθώς παρά το διακηρυγμένο στόχο για μείωση του εμπορικού ελλείμματος και αντιστροφή της ροής του χρήματος, τα στοιχεία δείχνουν ότι συμβαίνει το αντίθετο.
Έτσι, ενώ φαίνεται ότι επιτυγχάνεται, έστω και παροδική μείωση των ελλειμμάτων με Κίνα, ΕΕ, Μεξικό και Καναδά, στην πραγματικότητα υποχωρούν δραματικά και οι εισαγωγές, ενώ αυξάνονται οι εκκροές προς τις χώρες του ΟΠΕΚ, ένδειξη ότι η αμερικανική εξάρτηση αυξάνεται, παρά την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να καταστήσει τη χώρα εξαγωγική δύναμη ενέργειας.
Το εμπορικό των ΗΠΑ μειώθηκε σε 51,1 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο του 2019, μετά από την αναθεωρημένη διεύρυνσή στα 59,9 δισ. τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο που αποτέλεσε ρεκόρ 10ετίας, το μεγαλύτερο από το 2008.
Τα τελικά στοιχεία για τον Ιανουάριο, βέβαια, είναι πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες καθώς οι αναλυτές ανέμεναν έλλειμμα 57 δισ. δολαρίων.
Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιανουάριο αντανακλά μείωση του ελλείμματος αγαθών κατά 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 73,3 δισεκατομμύρια και αύξηση του πλεονάσματος των υπηρεσιών κατά 500 εκατ. σε 22,1 δισεκατομμύρια.
Το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κατά μέσο όρο -14649,91 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από το 1950 έως το 2019, φθάνοντας σε υψηλά επίπεδα 1946 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο του 1975 και σε ιστορικό χαμηλό -67823 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο του 2006.
Σύμφωνα με τα μη διορθωμένα στοιχεία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν στον Καναδά (1,3%), το Μεξικό (12,7%), την ΕΕ (7%) και τη Βραζιλία (5,3%), αλλά μειώθηκαν στην Κίνα (-22,3% στη χαμηλότερη τιμή από το Σεπτέμβριο του 2010). Την Ιαπωνία (-5,6%) και τον ΟΠΕΚ (-26,2%).
Οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,6% σε μηνιαία βάση σε 258,49 δισ., το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο, μετά από αύξηση 2,1% το Δεκέμβριο. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 6,5 δισ. σε 210,7 δισ., κυρίως λόγω αγορών κεφαλαιουχικών αγαθών (-3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). περιφερειακών υπολογιστών (-0,9 δισ.) · ημιαγωγοί (-0,7 δισ.) · πολιτικά αεροσκάφη (-0,7 δισ.). βιομηχανικών προμηθειών και υλικών (-2,3 δισ.). και αργού πετρελαίου (-1,4 δισ.).
Οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,3 δισ. δολάρια σε 47,8 δισ., οι μεταφορές μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. και τα ταξίδια (για όλους τους σκοπούς συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης) μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. Άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 100 εκατ.
Σύμφωνα με τα μη διορθωμένα στοιχεία, οι εισαγωγές μειώθηκαν από την Κίνα (-9,6%), τον Καναδά (-1,5%), την ΕΕ (-3,8%), την Ιαπωνία (-6,7%) και τον ΟΠΕΚ (-8,6%). τοις εκατό) και τη Βραζιλία (4,3%).
Το έλλειμμα αγαθών με την Κίνα μειώθηκε σε 34,5 δισ. από 36,8 δισ. δολάρια το Δεκέμβριο. Το έλλειμμα του εμπορίου περιορίστηκε επίσης με την ΕΕ (-11,7 δισ. από -15,1 δισ.), Μεξικό (-5,8 δισ. USD από -7,7 δισ. USD), Ιαπωνία (-5,2 δισ. από -1,4 δισ.), αλλά διευρύνθηκε με τον ΟΠΕΚ (-1,3 δισ. από -0,3 δισ.).
Όπως φαίνεται στο μακροχρόνιο γράφημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ το έλλειμμα διευρύνεται, αλλά αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε ήδη διαμορφωμένη δυναμική από τη διακυβέρνηση Ομπάμα. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως καταδεικνύει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται με την έναρξη της πολιτικής των εμπορικών δασμών κατά Κίνας και με τις συγκρούσεις με την Ευρώπη και την περίοδο αναθεώρησης της NAFTA. Τότε, μάλιστα, καταγράφεται το μεγαλύτερο έλλειμμα της 10ετίας, ενώ γραφηματικά η έξαρση επαναλαμβάνεται και τώρα.
Συμπερασματικά, η πολιτική Τραμπ έχει οδηγήσει το αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο σε μεγάλες διακυμάνσεις, χωρίς διατηρήσιμα κέρδη καθιστώντας τη ζήτηση έντονα μεταβλητή. Όπερ σημαίνει ότι ανέβασε το ρίσκο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πλέον μειωμένη δυνατότητα πρόβληεψης μελλοντικών αναγκών των πελατών τους στο εξωτερικό, καθώς το Trump-effect διαφοροποιεί καταλυτικά την εξίσωση και υπονομεύει την δίκαιο ανταγωνισμό, εις βάρος των αμερικανικών εξαγωγών.