Ως μοχλό πίεσης προς τον Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιήσει την Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του, με τις οποίες επιχειρεί να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα με την Ελλάδα και τη Ρωσία και να προσδιορίσει επαρκώς τον αντικειμενικό του σκοπό.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η αλλαγή του καθεστώτος, που διέπει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, από ναό – μουσείο σε τέμενος θα είναι ένα είδος απάντησης στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν.
Σε ομιλία που μεταδόθηκε από το Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε:
«Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερη την είσοδο στην Αγία Σοφία, αλλά μπορούμε να μη κάνουμε μόνο αυτό. Μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος. Αυτή την στιγμή ο Τράμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα (του Ισραήλ). Έτσι δεν είναι; Παραχωρεί τα υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία»,
Στις 24 Μαρτίου ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το καθεστώς που διέπει την Αγία Σοφία , ώστε ο κόσμος να μπορεί να την επισκέπτεται δωρεάν. ¨Όπως είχε δηλώσει
« οι τουρίστες όλων των δογμάτων σήμερα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν το Μπλε τζαμί που βρίσκεται δίπλα», γι’ αυτόν τον λόγο «μπορούμε να ενεργήσουμε αναλόγως και με την Αγία Σοφία».
Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, υπάρχουν ουσιώδεις διαφοροποιήσει στη ρητορική των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, οι οποίες δείχνουν τη διάθεσή του να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα, στο εσωτερικό σκηνικό, χωρίς να επιθυμεί νέα πολιτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα.
Η τελευταία δήλωση όμως δείχνει ξεκάθαρα, ότι μετά το εύρος των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, παρά τις οποίες δεν αντέδρασε ο Λευκός Οίκος, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το θέμα που δημιούργησε για να εξαναγκάσει τις ΗΠΑ να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Χρησιμοποιεί μάλιστα ως επίφαση τα Υψίπεδα του Γκολάν και ως μοχλό την Αγιά Σοφιά για να δημιουργήσει χώρο, χωρίς να θέτει τα πραγματικά διμερή ζητήματα ΗΠΑ-Τουρκίας.
Στην πραγματικότητα, όμως, τον Τούρκο πρόεδρο καίνε τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, οι δραματικά επιδεινούμενες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τα αμυντικά με την προμήθεια και το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35.
Τη στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν, σε αυτή τη φάση, εξυπηρετούν τα ελληνικά και ρωσικά media, τα οποία επιλέγουν να αναδεικνύουν κάθε δήλωση που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, βοηθώντας τον να σπάσει τον άτυπο διεθνή αποκλεισμό που του έχει επιβληθεί. Τα media σε Ελλάδα και Ρωσία όμως, δρουν ως ενισχυτές της τουρκικής προπαγάνδας, καθώς για τους δικούς τους σκοπούς επιχειρούν να προκαλέσουν πολιτικές και θρησκευτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα.