Περαιτέρω διευκρινήσεις για τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, να αλλάξει status παρείχε η UNESCO.
Μετά από οχλήσεις από ελληνικά και διεθνή media, που ακολούθησαν σχετικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, αξιωματούχοι της UNESCO ξεκαθάρισαν ότι για οποιαδήποτε μετατροπή ή αλλαγή του status μουσείου απαιτείται έγκριση του διεθνούς οργανισμού.
«Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή της UNESCO»,
τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Όπως διευκρινίζουν, ο Οργανισμός «προετοιμάζει τις εργασίες της εν λόγω Επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει οποιαδήποτε τελική απόφαση».
Το ρωσικό πρακτορείο sputnik που ανακίνησε το θέμα σε επίπεδο UNESCO προσπαθούσε σε δημοσίευμά του να εγκαλέσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για απραξία, έναντι των τουρκικών θρησκευτικών προκλήσεων, υποκρύπτοντας όμως βαθύτερες σκοπιμότητες που εδράζονται στο σχίσμα λόγω της εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην ουκρανική Εκκλησία από το Πατριαρχείο και την προσπάθεια της ρωσικής Εκκλησίας να αναγορευτεί σε οικουμενική ανατρέποντας τις ισορροπίες ή εξαναγκάζοντας το Φανάρι να υπαναχωρήσει.