Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να κήρυξε το τέλος του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους με την κατάληψη της Μπαγκούζ, η ουσιαστική νίκη κατά της πλέον φονικής τρομοκρατικής οργάνωσης παγκοσμίως απέχει πολύ ακόμα, ενώ τα ερωτηματικά πληθαίνουν.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 2018, καθώς ο ISIS (IS) ήταν σε παρακμή, κατάφερε περισσότερες και πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις παγκοσμίως, μέσω των αυτόνομων πυρήνων. Έτσι, αν και θύματα από τρομοκρατικές ενέργειες ήταν λιγότερα το 2018, έναντι του 2017, οι νεκροί από πλήγματα του Ισλαμικού Κράτους ήταν περισσότεροι.
Συνεπώς. η στρατηγική της αποδόμησης του πυρήνα και των υποδομών του ισλαμικού κράτους, αποτέλεσε μεγάλη νίκη στην πορεία για αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, αλλά έκανε πιο δύσκολο τον εντοπισμό μαχητών, τους ανάγκασε να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης, ή να διαχυθούν στην Ευρώπη, την Ασία και την Αίγυπτο, δημιουργώντας περισσότερες εν δυνάμει εστίες και μεταλλάξεις του ίδιου καρκινώματος.
Το σκηνικό αυτό είναι τώρα, μετά το επίσημο πέρας του πολέμου κατά του ISIS, πιο αισθητό, καθώς ουδείς γνωρίζει τις κινήσεις και την τρέχουσα κατάσταση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι. Αυτό πιστοποίησε τη Δευτέρα ο πρεσβευτής Τζέιμς Τζέφρι, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, αρμόδιος για τον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης, επιμένοντας πως ο εντοπισμός του συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον Τζέφρι, περίπου 7.000 μαχητές του Ι.Κ. κρατούνται αυτή τη στιγμή από τη συμμαχία Κούρδων και Αράβων μαχητών που ανακήρυξε τη νίκη της επί των τζιχαντιστών και την εξάλειψη της εδαφικής υπόστασης του «χαλιφάτου» τους το Σαββατοκύριακο. Οι περισσότεροι από τους μαχητές αυτούς είναι Σύροι και Ιρακινοί, σημείωσε.
Ο πρεσβευτής είπε πως δεν θα αποκαλύψει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών που παραμένουν στη Συρία, προσθέτοντας πως η αποχώρηση μεγάλου μέρους τους έχει αρχίσει και ότι μια μικρή δύναμη θα παραμείνει στη συριακή επικράτεια «για κάποια χρονική περίοδο».
Η Ουάσιγκτον ζητεί από τους συμμάχους της να συνεχίσουν την εκστρατεία εναντίον του Ι.Κ. και να αυξήσουν τη συνεισφορά τους παρότι έχει ήδη αρχίσει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα. Μέχρι στιγμής πάντως, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση γι’ αυτό.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζέφρι χαρακτήρισε «σπουδαία ημέρα» την απώλεια του τελευταίου οχυρού του Ι.Κ. στην ανατολική Συρία, συμπληρώνοντας ωστόσο πως αυτό δεν είναι το «τέλος του αγώνα» εναντίον των τζιχαντιστών, ο οποίος «θα συνεχιστεί, αλλά θα είναι διαφορετικός».
Ο πρεσβευτής Τζέφρι διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ θέλουν να ιδρυθεί διεθνές δικαστήριο για να δικάσει τους τζιχαντιστές: «Δεν το εξετάζουμε αυτή τη στιγμή», είπε. Πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον συνεχίζει να προτρέπει τους συμμάχους της να επαναπατρίσουν τους ξένους τζιχαντιστές του Ι.Κ. που κρατούνται από τους άνδρες της κουρδοαραβικής συμμαχίας, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.