Τις πιέσεις προς τις χώρες με χαρακτηριστικά “φορολογικών παραδείσων” και αυτές με εύκολη χορήγηση visa, ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτές που παρατηρείται συγκέντρωση ρωσικών κεφαλαίων, εντείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο στιγματίζονται οι χώρες, οι πρακτικές και απευθύνονται συστάσεις, που δημιουργούν κλίμα και φαίνεται να αποτελούν προειδοποίηση για επερχόμενες εξελίξεις και ελέγχους.
Η προετοιμασία των προτάσεων, που υιοθετήθηκαν με 505 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 87 αποχές, κράτησε πάνω από ένα χρόνο και πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Επιτροπή για το Οικονομικό Εγκλημα, τη Φοροδιαφυγή και τη Φοροαποφυγή (ΤΑΧ3).
Οι συστάσεις της Επιτροπής καλύπτουν σειρά ζητημάτων, από την αναθεώρηση του συστήματος αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής (κυρίως μέσω της ουσιαστικής βελτίωσης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς μεταξύ των πολυάριθμων εμπλεκόμενων αρχών) μέχρι τη σύσταση νέων οργάνων σε επίπεδο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο.
Στις συστάσεις της Ειδικής Επιτροπής γίνονται δυο αναφορές που αφορούν την Κύπρο.
Η πρώτη ονοματίζει επτά χώρες της Ε.Ε. (Βέλγιο, Κύπρος, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ολλανδία) που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά «φορολογικών παραδείσων» και διευκολύνουν επιθετικές πρακτικές φορολογικού σχεδιασμού.
Η δεύτερη έχει να κάνει με το θέμα της απόκτησης βίζας μέσω επενδύσεων. Συγκεκριμένα εκφράζεται ανησυχία για τα προγράμματα «χρυσής βίζας» και διαβατηρίων, τα οποία είναι προβληματικά και πρέπει να καταργηθούν σταδιακά.
Το ψήφισμα καλεί -χωρίς να έχει δεσμευτική ισχύ-, επτά χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Κύπρο, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ολλανδία) που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά «φορολογικών παραδείσων» και διευκολύνουν επιθετικές πρακτικές φορολογικού σχεδιασμού, να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Παράλληλα εγείρει ζήτημα για τα προγράμματα «χρυσής βίζας» και διαβατηρίων, τα οποία είναι προβληματικά και πρέπει να καταργηθούν σταδιακά, μήνυμα που πιάνει και την Ελλάδα, η οποία αναθεώρησε μόλις την πολιτική “χρυσής” βίζα, μετά από ένα σκάνδαλο που ενεπλάκησαν τράπεζες, αρχές και Κινέζοι, αλλά ο νέος νόμος προκάλεσε την αντίδραση της ΕΕ και ιδιαίτερα του Βερολίνου.
Στο ίδιο ψήφισμα τίθενται και ζητήματα διαφθοράς και πολιτικών δολοφονιών, με το ΕΚ να εγκαλεί τη Μάλτα και τη Σλοβακία για τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμα ούτε οι δράστες, ούτε οι ηθικοί αυτουργοί.
Τέλος, το ΕΚ καλεί την Κομισιόν να ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Οικονομικής Αστυνομίας, κίνηση, που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά αναμένεται να συναντήσει σθεναρές αντιστάσεις από χώρες, ιδιαίτερα του πρώην ανατολικού μπλοκ, καθώς γίνεται αντιληπτή ως υπονόμευση της δύναμης των εθνικών οργάνων κυβερνήσεων και μεταφορά εξουσίας στις Βρυξέλλες.