Κίνηση που θα εντείνει την αντιπαράθεση στον πυρήνα της Ευρωζώνης έκανε η Ιταλία, αποτελώντας την πρώτη χώρα των G7 που εντάσσεται στην κινεζική πρωτοβουλία, “«Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», που φιλοδοξεί να διαμορφώσει σταθερές και διαρκείς προσβάσεις για τα κινεζικά προϊόντα σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης.
Ο νέος δρόμος του μεταξιού προκαλεί ανησυχία σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες που βλέπουν την επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή να αυξάνεται.
Η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Ιταλίας έρχεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ αποκλείουν τη Huawei από τους διαγωνισμούς δικτύων 5G, ενώ ΕΕ και Γερμανία αυξάνουν τα εμπόδια και τις δικλείδες ασφαλείας κατά της εξαγοράς εταιριών από κινεζικά κεφάλαια……
Το σχέδιο που προωθεί το Πεκίνο προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου λιμανιών, ενεργειακών εγκαταστάσεων και όχι μόνο με στόχο τη σύνδεση Κίνας και Ευρώπης.
Είναι άγνωστο βέβαια αν η Ιταία δεσμεύεται ειλικρινά απέναντι στην Κίνα ή αν χρησιμοποιεί τους σχεδιασμούς του Πεκίνο για να διεκδικήσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Η συμμετοχή της Ιταλίας δίνει στην Κίνα μία σημαντική δίοδο στη δυτική Ευρώπη, αλλά συμβολική ώθηση εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τη Ουάσινγκτον.
Η κινεζική επέκταση προκαλεί προβληματισμό και στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως στόχος είναι να επιτευχθεί μια ισορροπημένη σχέση και ισότιμη πρόσβαση στην αγορά.
Η Κίνα επιδιώκει να καλύψει το κενό που αφήνει η πολιτική του απομονωτισμού που έχει επιλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Σι Τζινπινγκ φέρεται αποφασισμένος να εφαρμόσει το φιλόδοξο προτζεκτ ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πολύ κοντά στην υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία έχει εντείνει τη συνεργασία με την Κίνα στους τομείς των υποδομών σε λιμάνια και ενέργεια, παρά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων.