Η τεχνολογία εξελίσσεται και ο κόσμος βελτιώνεται, καθώς, παρά την κλιματική αλλαγή, λιγότεροι είναι πλέον οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σε ολόκληροτον πλανήτη, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο, σε αρκετές χώρες, ιδίως στην Αφρική, πρέπει να κάνουν πολλά ακόμα για να διασφαλίσουν την πρόσβαση των πολιτών τους σε πόσιμο νερό. Σήμερα, 844 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να στερούνται ακόμη και βασικής πρόσβασης σε πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που ανακήρυξαν την 22α Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα του Νερού.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι το κακής ποιότητας, το μολυσμένο νερό είναι υπεύθυνο για σειρά σοβαρών και θανατηφόρων ασθενειών, όπως η χολέρα, ο τύφος και η ηπατίτιδα Α, οι οποίες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι οι ένοπλες συγκρούσεις.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων έκτακτων περιστατικών και την Ολλανδική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης, ειδικά τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις θανατηφόρες ασθένειες.
Το κοινό πρόγραμμα παρακολούθησης του ΟΗΕ και του ΠΟΥ για το ασφαλές πόσιμο νερό διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό βρίσκονται επί του παρόντος στην Αφρική. Η Νότια και Κεντρική Αμερική, από την άλλη πλευρά, πλησιάζει το 100% της πρόσβασης στη βασική υπηρεσία ύδρευσης (που ορίζεται ως πρόσβαση σε προστατευόμενα πηγάδια ή πηγές σε απόσταση μικρότερη των 30 λεπτών).