Το ζήτημα της εκπόνησης ενιαίας βιομηχανικής πολιτικής, στο πλαίσιο μιας ευρείας βιομηχανικής μεταρρύθμισης που ευθυγραμμίζεται με το νέο παραγωγικό μοντέλο, έθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, από το βήμα της ημερίδας με θέμα «Ελληνική Βιομηχανία και Τρέχουσες Εξελίξεις», υπογραμμίζοντας πως «όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις, έτσι και αυτή, χρειάζεται όραμα, ιδέες, συναίνεση και συμπράξεις.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επιχείρησε να αναδείξει τη βιομηχανία ως παράγοντα της λύσης του προβλήματος της αειφόρου ανάπτυξης, αξιώνοντας διαφορετική αντιμετώπιση τόσο από την πολιτεία, όσο και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες προς τον κλάδο.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η βιομηχανική μεταρρύθμιση “χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και προοπτική”,
ενώ σημείωσε ότι:
” Βρισκόμαστε σε ένα χρονικό πλαίσιο που θέλω να πιστεύω ότι όλοι είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε για την ανάπτυξη που θέλουμε. Αυτή που θα επιτρέψει στην οικονομία να ανασάνει, που θα φέρει πίσω τους νέους μας επιστήμονες, που θα επιτρέψει στην βιομηχανία να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο».
Ο κ. Μυτιληναίος εστίασε στη διαφορά φάσης μεταξύ της Ευρώπης και της Ελλάδας,, όσο αφορά την εξέλιξη της βιομηχανίας, λέγοντας ότι
«Η Ευρώπη κινείται στην εποχή του Industry 4.0 και εμείς ακόμα και σήμερα δεν έχουμε λύσει βασικά θέματα, όπως το ενεργειακό κόστος. Ο ΣΕΒ έχει ήδη εκθέσει τις προτάσεις του στο πλαίσιο της Επιτροπής Βιομηχανίας του Business Europe, οι οποίες και αφορούν ένα σχέδιο βιομηχανικής αναγέννησης της χώρας που εναρμονίζεται με τη στρατηγική της Ε.Ε. για τη βιομηχανική πολιτική και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της». Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «η βιομηχανία μπορεί να μπει στην πρώτη γραμμή και να συμβάλει καθοριστικά στο κτίσιμο της μετά – κρίσης Ελλάδας. Με την αρωγή όλων των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά και της Πολιτείας, το μερίδιο της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας μπορεί να φθάσει ακόμα και το 12%, σε λίγο χρόνο και να συμπαρασύρει την οικονομία σε ανοδική τροχιά. Με συγκεκριμένες προτάσεις που κατευθύνονται τόσο στο παραγωγικό δυναμικό, όσο και στις συνδεδεμένες υπηρεσίες. Η εξίσωση φαίνεται απλή αλλά χρειάζεται εθνική συνεννόηση, διάλογο, τόλμη: Απλούστερο νομοθετικό πλαίσιο, κίνητρα, επενδύσεις. Και άρα περισσότερα έσοδα για το κράτος, περισσότερη εξωστρέφεια».