Σε προσπάθεια των media και της αντιπολίτευσης να προκαλέσουν την de facto αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και να πυροδοτήσουν νέο ξέσπασμα αποδίδεται η ψευδής, όπως αποδείχθηκε, είδηση της κατάρρευσης, λόγω ισχαιμικού επεισοδίου, του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.
Την ψευδή είδηση αναπαρήγαγε το σύνολο σχεδόν των ελληνικών media, ως πραγματική, αναδημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφία, με τον Ράμα σε κρεβάτι νοσοκομείο, η οποία όμως, είχε τραβηχθεί το 2015 κατά τη διάρκεια εθελοντικής αιμοδοσίας.
Η εκμετάλλευση fake news για την ενίσχυση τάσεων αποτελεί μέτρο του λεγόμενου υβριδικού πολέμου, τα οποία έχουν κατ’ επανάληψη χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις παραπληροφόρησης τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Τουρκία, στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.
Το περιστατικό, όμως, θα μπορούσε να ενταχθεί και σε ένα ευρύτερο διεθνές γεωπολιτικό και γεωοικονομικό σκηνικό, καθώς τα δημοσιεύματα ξεκίνησαν μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με Αλβανία και Ιταλία για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, δημιουργώντας έτσι νομικό προηγούμενο και για το Αιγαίο και θέτοντας την Τουρκία προ τετελεσμένων.
Στην Αλβανία, την ίδια στιγμή που ξεκίνησε η ανακύκλωση της fake είδησης για τη νοσηλεία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα σε νοσοκομείο στο Βερολίνο, εξαιτίας εμφράγματος, βρισκόταν σε εξέλιξη μια ιδιαίτερα βίαιη διαδήλωση της αντιπολίτευσης, με τους διαδηλωτές να επιχειρούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να καταλάβουν είτε το Κοινοβούλιο, είτε το πρωθυπουργικό γραφείο.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό, η ασθένεια του πρωθυπουργού και η νοσηλεία του εκτός χώρας, θα ωφελούσε τόσο εσωτερικούς αντιπάλους, όσο και τρίτες χώρες, συνεπώς, είναι δύσκολο, χωρίς βαθύτερη γνώση των γεγονότων και της πηγής που ξεκίνησε την ανακύκλωση, να εξαχθούν συμπεράσματα για τους δράστες.
Ωστόσο, από τα γεγονότα και τις πολυποίκιλες μεθόδους που επιστρατεύονται για την αποσταθεροποίηση του Ράμα, είναι σαφές ότι η σταθερότητα τόσο της Αλβανίας, όσο και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων είναι εξαιρετικά εύθραυστη, δεδομένου ότι κινηματικού τύπου διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς επαναλαμβάνονται σε Μαυροβούνιο και Σερβία, ενώ οι πιέσεις σε μειονοτικές ομάδες Ελλάδα, Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία έχουν αρχίσει να παράγουν περιορισμένες εξάρσεις.