Στρατηγική πολύπλευρης και ταυτόχρονα κλιμακούμενης πίεσης εφαρμόζουν προς την Τουρκία οι ΗΠΑ, σε μια ακόμη προσπάθεια να την εξαναγκάσουν να απομακρυνθεί από τη Ρωσία και να αποδεχθεί τους νέους όρους του παιχνιδιού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως φαίνεται από το μπαράζ ενεργειών, διαρροών και εν γένει εξελίξεων που επηρεάζουν έμμεσα και άμεσα τις διμερείς σχέσεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει το Reuters οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σημείο καμπής στη χρονίζουσα αντιπαράθεσή τους με την Τουρκία για την προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία και πλέον εξετάζουν πιο αποφασιστικά μέτρα, με κυρίαρχο την αναστολή ή διακοπή των διαδικασιών προετοιμασίας για τις παραδόσεις F-35 στην Άγκυρα.
Μια τέτοια απόφαση θα σηματοδοτούσε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, καθώς μέχρι τώρα το Κογκρέσο έχει απαγορεύσει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, όσο εκκρεμεί η υπόθεση της προμήθειας των S-400.
Στο Πεντάγωνο και το State Department φαίνεται ότι εξετάζουν σειρά ενεργειών με στόχο να καταστήσουν σαφές στην Άγκυρα ότι η παρελκυστική και διασπαστική τακτική που ακολουθεί, ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει την παραλαβή S-400, δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος, τουναντίον πυροδοτεί αντιδράσεις και δημιουργεί προηγούμενα.
Ωστόσο, μια απόφαση διακοπής της διαδικασίας παράδοσης των 100 F-35 που έχει προπαραγγείλει η Άγκυρα, θα μπορούσε να έχει πολύπλευρες επιπτώσεις, καθώς η Τουρκία είναι συμπαραγωγός χώρα και εκτός από το 1 δισ. που είχε εισφέρει αρχικά, στο έδαφός της κατασκευάζονται μέρη του μπροστινού τροχού και των κινητήρων, γεγονός που την καθιστά δύσκολα αντικαταστήσιμη.
Παρ’ όλα αυτά, η Lockheed Martin έχει, σύμφωνα με το Reuters, από καιρό ξεκινήσει να αναζητά εναλλακτικές για τα μέρη του F-35 που παράγονται στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ποτέ στο ενδεχόμενο διακοπής της παραγωγής στην Τουρκία. Η κινητικότητα αυτή, όμως, σε συνδυασμό με τις διαρροές στο Reuters για επικείμενη αναστολή των διαδικασιών παράδοσης, καταδεικνύουν μια ουσιαστική και όχι ρητορική απειλή για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ εκτός από τις πιέσεις στο επίπεδο των εξοπλισμών, συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία αισθήματος “στραγγαλισμού” του Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, προωθώντας πολυμερή σχήματα οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας, από τα οποία αποκλείεται de facto η Τουρκία, η οποία σε μια προσπάθεια να απαντήσει διολισθαίνει στο ρόλο του περιφερειακού ταραξία.
Αν η Τουρκία εξαιρεθεί, τελικά, από το πρόγραμμα F-35, θα είναι η σοβαρότερη κρίση στη σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων σε δεκαετίες, σύμφωνα με τον Bulent Aliriza, διευθυντή του προγράμματος Τουρκίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.