Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τον χαιρετισμό του στην ετήσια δεξίωση στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου, εργαλειοποιώντας σειρά θεμάτων.
«Είστε ένας λαός που δεν το βάζει κάτω» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στους Έλληνες, ενώ κρατούσε ένα κόκκινο καπέλο στο οποίο αναγραφόταν στα ελληνικά η φράση «κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά» και έκανε μνεία στο τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός λαός πολέμησε για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του.
Οι δηλώσεις και η στάση του Ντόναλντ Τραμπ εμπεριέχουν σημειολογία, τη οποία δεν συνηθίζει ο ίδιος, γεγονός που σημαίνει ότι την παρουσία του εκεί προετοίμασαν άλλοι παράγοντες με στόχο να στείλουν μηνύματα στη Ρωσία και την Τουρκία, Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει ο χρόνος και το γεγονός, καθώς πρόκειται για την επέτειο της ελληνικής Επανάστασης κατά των Τούρκων, το 1821 και μερικέ ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για την υπογραφή του αγωγού East Med.
Ο Τραμπ μίλησε για την προσφορά του Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αναφερόμενος στον Όμηρο και στον Αριστοτέλη και στην μεγάλη συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων στις επιστήμες. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο αρχαίο ελληνικό ρητό ότι «το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία, και το μυστικό της ελευθερίας είναι το κουράγιο».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως τη χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία και έκανε ειδική μνεία σε συγκεκριμένα άτομα στο ακροατήριο ως παραδείγματα Ελλήνων που συνεισέφεραν στην Αμερική μέσω της υπηρεσίας του στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω του αθλητισμού και μέσω της σκληρής δουλειάς είτε σε προσωπικές επιχειρήσεις είτε μέσω της υπηρεσίας στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο, φροντίδα και πρώτες ανάγκες.
Τα άτομα αυτά – είπε ο Αμερικανός πρόεδρος – τέθηκαν με την προσφορά τους στις υπηρεσίες της οικογένειας, του κοινωνικού συνόλου και γενικά του αμερικανικού ονείρου. «Είστε ένα λαός που δεν το βάζει κάτω, έχετε δημιουργήσει στενούς δεσμούς εδώ και η Αμερική είναι υπερήφανη για εσάς» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Οι ΗΠΑ έχουν διαμορφωθεί βαθιά από τον ελληνικό πολιτισμό. Ζείτε με τις αξίες που αποτελούν το θεμέλιο του μεγαλείου της Αμερικής, τιμάτε τη σκληρή δουλειά, αγαπάτε τις οικογένειές σας, εμπλουτίζετε τον πολιτισμό μας, αγκαλιάζετε το αμερικανικό όνειρο»
πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος επισήμανε ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από τον Λευκό Οίκο για να τιμηθεί η εθνική επέτειος της ανεξαρτησίας, καθώς πρόκειται για ένα κτίριο που συμβολίζει τον «φάρο της ελευθερίας» για όλους τους λαούς.
Εδώ και πολλά χρόνια, όπως υπενθύμισε, η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει θέσει το θέμα της ελευθερίας ως το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει στην ετήσια δεξίωση, με βασικούς άξονες την απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης στο θέμα του Κυπριακού. «Γνωρίζοντας την προσωπική σας αφοσίωση, κύριε πρόεδρε, στα πιο πολύτιμα ζητήματα της δικαιοσύνης και της ελευθερίας για όλους, σας ευχαριστούμε που ακούσατε τη φωνή μας και σας ζητάμε να συνεχίσετε την υποστήριξή σας στα προαναφερθέντα θέματα», σημείωσε απευθυνόμενος προς τον κ. Τραμπ.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος δήλωσε ότι «τα δύο μεγάλα έθνη, το αμερικανικό και το ελληνικό, απέδειξαν σήμερα ότι μοιράζονται τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες, με κορυφαία, όμως, την αγάπης τους για την κατάκτηση της ελευθερίας».
Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κουμουτσάκος έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου αναμένεται να θέσει το θέμα της περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με στόχο να ενισχυθεί ο «στρατηγικός τους χαρακτήρας» προς όφελος και των δύο λαών.