Τα κόκκινα δάνεια, οι νέοι κανονισμοί χρηματοδοτήσεων που έχει περάσει η Κομισιόν και τα σκάνδαλα πολιτικού χρήματος που ταλανίζουν τη Λε Πεν και τον Σαρκοζί και Φιγιόν, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τελευταίων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό τοπίο, καθώς πλην του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν, του LREM, όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται αντιμέτωπα με οικονομική ασφυξία.
Η διάλυση των παραδοσιακών κομμάτων, ως αποτέλεσμα της ανόδου του LREM και της ακροδεξιάς, οι αναξιόπιστες δημοσκοπήσεις και το εκρηκτικό κοινωνικό και πολιτικό κλίμα στη Γαλλία, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τους τραπεζίτες, οι οποίοι επιχειρούν να ξεφύγουν από τη μάστιγα των κόκκινων δανείων, ενώ η οικονομία δεν δείχνει σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης.
Από το 2017 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει και αυτό γιατί οι πολιτικές χρηματοδοτήσεις έχουν καταστεί παράγοντας ρίσκου στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις στη Γαλλία, ιδιαίτερα μετά την εκ βάθρων ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία. Η άνοδος στην εξουσία του νεότευκτου LREM, του Εμμάνουελ Μακρόν, που είχε σαν αποτέλεσμα την καταβαράθρωση Σοσιαλιστών και Ρεπουμπλικάνων, ανάγκασε τις τράπεζες να λάβουν αποστάσεις από τις πολιτικές χρηματοδοτήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το 2017 υπήρξε μόνο μία απορριπτική απάντηση τράπεζας για δάνειο σε πολιτικό σχηματισμό και ειδικότερα για το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν. Το 2018 όμως η κατάσταση αυτή άλλαξε, καθώς σύμφωνα με τα νέα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων, το λαμβάνειν από τον κρατικό προϋπολογισμό περιορίζεται, ενώ η όρεξη των τραπεζιτών για ανάληψη ρίσκου έχει πρακτικά εξαντληθεί.
Ενδεικτικό του νέου πλαισίου, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι ότι ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, κανένα γαλλικό κόμμα δεν έχει εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση. Η στάση αυτή των τραπεζών και η συγκυρία που έχει διαμορφωθεί καθιστούν άνισο τον πολιτικό ανταγωνισμό στις εκλογές, που για πολλούς θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης.
Τυπικά, τα γαλλικά κόμματα είχαν πρόσβαση σε κρατική χρηματοδότηση η οποία κάλυπτε σημαντικό, αν όχι όλες, μέρος των εκλογικών δαπανών των κομμάτων, αρκεί αυτά να εξασφάλιζαν το 3% του συνόλου των ψήφων, επίπεδο που ήταν εύκολο ακόμα και για τα κόμματα της Αριστεράς, γεγονός που καθιστούσε τον δανεισμό χαμηλού ρίσκου, καθώς η κρατική χρηματοδότηση θεωρούνταν ή πολλές φορές χρησιμοποιούνταν a-priori ως collateral.
Φέτος, όμως, όσον αφορά στις Ευρωεκλογές, τα κόμματα μπορούν να δαπανήσου έως 9,2 εκατ. ευρώ και να λάβουν κρατική επιδότηση για τα 4,3 εκατ., εφόσον περάσουν οτ όριο του 3% των ψήφων.
Οι έως τώρα ενδείξεις δεν είναι όμως ενθαρρυντικές, καθώς το κόμμα του Ζαν Λυκ Μελανσόν συναντήθηκε και υπέβαλλε αιτήσεις χρηματοδότησης και στις δύο τράπεζες, με τις οποίες είχε συνεργαστεί στις εθνικές εκλογές, αλλά χωρίς να λάβει απαντήσεις. Το κόμμα εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο δανείων-χορηγιών, καθώς και την εκμετάλλευση του θεσμού των εθελοντών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η συγκυρία αυτή ευνοεί τον Εμμάνουελ Μακρόν, του οποίου το νεότευκτο κόμμα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό, αλλά θα χρηματοδοτήσει από ίδια κεφάλαια την εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Ασχέτως των κεφαλαίων που διαθέσει, τελικά, το LREM, ως κυβερνών κόμμα έχει μεγαλύτερη κρατική και κοινοτική επιδότηση και τυγχάνει, επίσης, προνομιακής μεταχείρισης από τα media, τουλάχιστον από άποψης χρόνου και προβολής.
Με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, το LREM δικαιούται περί τα 22,5 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι μόλις 12,9 εκατ.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Σοσιαλιστές αναγκάστηκαν, το 2018, να πουλήσουν τα κεντρικά τους γραφεία στο Παρίσι, έναντι 46 και 45,5 εκατομμυρίων αντίστοιχα.
Ο οικονομικός διευθυντής των Σοσιαλιστών, δήλωσε στο Bloomberg, ότι προσέφυγε στις τράπεζες για χρηματοδότηση, αλλά το πλάνο που του πρότειναν βασίζονταν στις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αμφισβητούνται, επισημαίνοντας ότι η λογική των τραπεζιτών είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία.
Στις δημοσκοπήσεις τις Ευρωεκλογές, το LREM του Μακρόν προηγείται με 22%, ενώ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το πρώην «Εθνικό Μέτωπο», νυν «Εθνική διαμαρτυρία» της Λε Πεν με 21%, ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι με 13% και οι αριστεριστές της «Αδέσμευτης Γαλλίας» με 9%.