Ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζει τις απειλές και αντιτείνει αλληλεγγύη, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε απάντηση προγενέστερης του ελληνικού και συνεχίζοντας την αντιπαράθεση που ξεκίνησε επ’ αφορμής δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχείρησε να εξισώσει τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά με τις αναχαιτίσεις τους από τα ελληνικά.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αν και επιχειρεί να μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση στο ζήτημα της επέκτασης του ελληνικού εναερίου χώρου πέραν των χωρικών υδάτων, αναδεικνύοντας θέματα των διμερών σχέσεων, αλλά χωρίς την επίκληση της απειλής του casus belli, που αποτελεί τη μόνιμη επωδό της Τουρκίας στα συγκεκριμένα ζητήματα.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χακίμ Ακσόι, χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «αδιανόητη και παράξενη, λόγω του χρόνου που γίνεται και του περιεχομένου της», ενώ απαντώντας στην έμμεση απειλή, της κατακλείδας της ελληνικής απάντησης, επισημαίνει ότι η στάση της Ελλάδας «δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις καλής γειτονίας».
Η αναφορά του Ακσόι στο χρόνο και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, δείχνει ότι η Άγκυρα πήρε το μήνυμα και ότι προφανώς η απάντηση δεν συνάδει με το μήνυμα που ήθελε να στείλει, δείχνει δηλαδή να βρίσκεται σε σύγχυση και φαίνεται να διερωτάται, καθώς δεν επιτίθεται όπως συνηθίζει, αλλά υιοθετεί στυλ γραφής και τόνους που συναντώνται σε ανακοινώσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ, ιδιαίτερα στην κατακλείδα της ανακοίνωσης, όπου συνήθως τοποθετούνται τα ηχηρά μηνύματα και οι επικοινωνίες των υψηλά ιστάμενων.
Επίσης, η αναφορά στο θέμα του εναερίου χώρου, που αποτελεί μεν πάγιο σημείο τριβής, αλλά είναι έλασσον σε σχέση με τις υπερπτήσεις, τις αερομαχίες και τη δραματική έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, τη στιγμή μάλιστα που συζητώνται τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δείχνει ότι στην ουσία ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιδιώκει να ανοίξει ζητήματα στο Αιγαίο, αλλά να διαφύγει μέσω αυτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συζήτηση ξεκίνησε από αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του για τις δημοτικές εκλογές, η οποία συνέπεσε με τη σκλήρυνση της στάσης της Ευρώπης, που υιοθέτησε νέο ψήφισμα για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και αρνείται την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης. Παράλληλα, μάλιστα, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στη τριμερή σύνοδο κορυφής, Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου για τον East Med, ισχυροποιώντας την αμερικανική δέσμευση στο project, τη στιγμή που ο Ταγιπ Ερντογάν έχει επιλέξει την ευθεία αντιπαράθεση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ή συγκυρία που διαμορφώνεται είναι προφανές ότι ασκεί ασφυκτική πίεση στην Άγκυρα, η οποία αναζητεί διεξόδους, καθώς οι παραδοσιακοί δίαυλοι επικοινωνίας κλείνουν, γεγονός που δικαιολογεί, διπλωματικά, τα κενά περιεχομένου μηνύματα, καθώς αυτά στην ουσία μεταφέρουν αγωνία και αποτελούν σήμα κινδύνου.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν αδιανόητη και παράξενη, λόγω του χρόνου που γίνεται και του περιεχομένου της. Η θέση της Τουρκίας είναι ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η υπόθεση, που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις καλής γειτονίας».