Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Christchurch (μετ. κράισττσέρτς, σημ. η εκκλησία του Χριστού) της Νέας Ζηλανδίας, εναντίον μουσουλμάνων, που συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη, ανέδειξε, εκτός των άλλων και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Social Media, στη διάχυση του streaming βίντεο του χτυπήματος.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη από την πλευρά της και ιδιαίτερα τα κοινωνικά δίκτυα, αντέδρασαν άμεσα στην είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης, με το twitter να ηγείται σε δημοσιεύσεις και αναπαραγωγή ειδήσεων.
Το query «Μπρέντον Τάραντ – Νέα Ζηλανδία» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 15.507 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 15 – 16 Μαρτίου 2019. Το Τwitter εμφανίζεται, σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα, να κυριαρχεί στις αναφορές, κατακτώντας καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσεων της κοινής γνώμης στο διαδίκτυο. Παράλληλα, τα ποσοτικά δεδομένα των συναισθημάτων, καταγράφεται κυριαρχία των αρνητικών, ακολουθούν τα ουδέτερα, ενώ εμφανίζεται όμως και ένας ελάχιστος αριθμός θετικών συναισθημάτων. Η ανάλυση περιεχομένου του PaloPro εντοπίζει τις ερμηνείες των χρηστών των Social Media για την επίθεση κατά μουσουλμάνων στο Christchurch
Θεματολογία
H θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:
- Στο προφίλ του Μπρέντον Τάραντ του 28χρονου τρομοκράτη του Christchurch.
- Στο real time βίντεο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο μουσουλμανικό τέμενος.
- Στα ταξίδια που έκανε ο Μπρέντ Τάραντ σε βαλκανικές χώρες – Βουλγαρία, Σερβία.
- Στο μανιφέστο του μακελάρη, στις αναφορές για την Τουρκία, Αγιά Σοφία και στη λέξη «τουρκοφάγος» που έγραφε το όπλο του.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) του PaloPro δείχνουν ότι τα Social Media στο σύνολό τους καταδικάζουν το μακελειό στο Christchurch αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα κίνητρα του δράστη. Αναλυτικότερα:
- H είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης, σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα, έγινε viral στα Social Media που σε ένα μεγάλο βαθμό υποκατέστησαν στην ενημέρωση τα ψηφιακά ΜΜΕ.
- Τα Social Media έδειξαν για μια ακόμα φορά εξαιτίας της ταχύτατης διασποράς των ειδήσεων, ότι διαθέτουν ευαίσθητα αντανακλαστικά αναφορικά με τα θέματα της τρομοκρατίας και της ασφάλειας.
- Η ανάλυση περιεχομένου έδειξε ότι υπήρξε από ένα μεγάλο αριθμό χρηστών των Social Media καταδίκη για την ακροδεξιά, το ρατσισμό και για την ισλαμοφοβία.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media αντιλαμβάνονται την επίθεση στο Christchurch ως μια καθαρά τρομοκρατική ενέργεια ανάλογη ισλαμιστών εξτρεμιστών.
- Ο τρομοκράτης Μπρέντον Τάραντ κατάφερε, σύμφωνα με χρήστες των Social Media, να περάσει το δικό του μήνυμα για την πράξη του στα Social Media
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία υποδηλώνει τάση επαναξιολόγησης και ενδεχόμενης μετάλλαξης του αξιακού κώδικα της κοινωνίας, κυρίως της ευρωπαϊκής, η οποία παρά την εν γένει ομόθυμη καταδίκης, εμφανίζεται να διαχωρίζει την προσφυγική κρίση, ως μείζον ζήτημα, που προκαλεί ακραίες αντιδράσεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν αρκετές αναφορές για ανεπάρκεια των αρχών και μηχανισμών ασφαλείας.
- Χρήστες των Social Media εκτιμούν ότι το μεταναστευτικό και η εγκληματικότητα προκαλούν μια βίαια αντίδραση που οφείλεται στις λανθασμένες πολιτικές καθώς και στην αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατέψει τους πολίτες της.
- Ένα μικρός αριθμός χρηστών των Social Media επιδοκιμάζει τις αναφορές του του ακροδεξιού εξτρεμιστή τρομοκράτη εναντίον της Τουρκίας, για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας σε συνδυασμό με την απάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι όπως δημιουργούνται θύλακες ισλαμιστών τζιχαντιστών με το ίδιο τρόπο και αντίστροφη ιδεολογία δημιουργούνται και θύλακες χριστιανο-τζιχαστών. Ο Μπρέντον Τάραντ υιοθέτησε μια ιδεολογία μείγμα λευκού υπερεθνικισμού και χριστιανικής κάθαρσης, όπως προκύπτει από τις ευθείες αναφορές του Σρεμπρένιτσα, καθώς κατά τη διάρκεια της επίσης άκουγε εμβατήριο που είχαν συνθέσει Σέρβοι στρατιωτικοί για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.
- Η ανάλυση περιεχομένου ανέδειξε και ένα debate μεταξύ χρηστών Social Media για τις ευθύνες της Δύσης σχετικά με τα κίνητρα που όπλισαν το χέρι του Μπρένον Τάραντ.
______________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνει επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης. τρίτος αξιολογητής που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
News | Blogs | ||||
3760 | 652 | 9361 | 1734 |