Δύο αποφάσεις-τροπολογίες με τις οποίες αφενός πιστοποιούν ότι δε θέλουν hard Brexit και αφετέρου ζητούν περισσότερο χρόνο, τόσο για εσωτερικές διαβουλεύσεις όσο και για επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, ψήφισαν οι Βρετανοί Βουλευτές την Τετάρτη και την Πέμπτη, αλλά ακόμα το Brexit παραμένει σε αδιέξοδο.
Μπορεί οι Βρετανοί να στέλνουν μήνυμα συνέχισης των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να ξανανοίξουν το θέμα, ενώ η δεύτερη ψηφοφορία για παράταση των διαπραγματεύσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεν αποτελεί παρά την μονομερή εκδήλωση πρόθεσης, η οποία δεν δεσμεύει την ΕΕ. Για την παράταση, στην Ευρώπη θα απαιτηθεί νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία δεν αποκλείεται να παρθεί, αλλά δεν θα είναι εύκολο και σίγουρα δεν θα ληφθεί χωρίς εξασφαλίσεις ότι δεν υπάρξουν υποχωρήσεις σε μείζονα ζητήματα.
Στην πραγματικότητα, όμως, οι Τόρις πιέζουν την Τερέζα Μέι για μια διαφορετική συμφωνία, κάτι που η ΕΕ δεν φαίνεται να θέλει επ ουδενί να συζητήσει.
Η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρατείνει απλώς την προθεσμία με το πάτημα ενός κουμπιού, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει και το BBC. Θα πρέπει να παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα στα 27 κράτη- μέλη της Ένωσης και εκείνα θα πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα. Το ερώτημα της χρονικής διάρκειας της αναβολής θα είναι πιθανότατα το μεγάλο αγκάθι. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και αρκετών Ευρωβουλευτών έδειξαν πως οι Ευρωπαίοι θα πιέσουν πιθανότατα για μεγάλης διάρκειας αναβολή, η οποία μάλιστα θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη στρατηγική των Βρετανών για το τι θέλουν να κάνουν.
Βρετανοί βουλευτές εκφράζουν φόβους ότι ορισμένα μέλη της Ε.Ε. θα θελήσουν να θέσουν νέους όρους ή να επαναφέρουν ζητήματα στο τραπέζι, όπως για παράδειγμα αυτό του καθεστώτος του Γιβραλτάρ, που ενδιαφέρει τους Ισπανούς. Η στάση των Ευρωπαίων δεν είναι βεβαίως το μόνο εμπόδιο.
Η απόφαση της βρετανικής Βουλής ορίζει ότι το Brexit αναβάλλεται για τις 30 Ιουνίου, εφόσον μόνο περάσει μία συμφωνία έως την επόμενη Τετάρτη. Η μόνη συμφωνία στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι αυτή, που απέρριψαν την Τρίτη οι βουλευτές για δεύτερη φορά, παρά τις πρόσθετες νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις για το backstop των ιρλανδικών συνόρων. Σε μία ένδειξη του χάους που επικρατεί στη Βουλή και την κυβέρνηση, να σημειώσουμε ότι χθες ο υπουργός του Brexit και εισηγητής- τυπικά- της κυβερνητικής πρότασης για την αναβολή ψήφισε… κατά.
Η Τερέζα Μέι ελπίζει πως υποστηρικτές του σκληρού Brexit, που τώρα απορρίπτουν τη συμφωνία της ως απαράδεκτη, θα αναγκαστούν να αλλάξουν γνώμη υπό το φόβο μίας παρατεταμένης αναβολής, η οποία κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει. Ευελπιστεί δε να εξασφαλίσει κάποιες ακόμη διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οι οποίες θα πείσουν το DUP να στηρίξει τη συμφωνία της.
Τι σημαίνει το hard Brexit
Από τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους προκύπτει ότι, στη 15ετία, οι όροι της συμφωνίας του Brexit της Μέι, θα είχαν οδηγήσει στην οικονομική συρρίκνωση κατά 3,9% σε σύγκριση με τα ισχύοντα εντός ΕΕ.
Ακόμα πιο καταστροφικό είναι το σενάριο του hard Brexit, δηλαδή της εξόδου χωρίς συμφωνία, όπου η ύφεση, στον ίδιο χρονικό ορίζοντα μπορεί να φτάσει το 9,3%. Στα εργασιακά, έκθεση από το παρατηρητήριο της εμπορικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου και το Πανεπιστήμιο του Sussex προβλέπει ότι σχεδόν 750.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν ως αποτέλεσμα μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, που αντιπροσωπεύει το 2,5% όλων των θέσεων εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία.