Προεκτάσεις που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού θα μπορούσε να έχει η νέα κλιμάκωση της βίας καταγράφεται στα παλαιστινιακά εδάφη, με τους παλαιστινίους να εκτοξεύουν ρουκέτες και το Ισραήλ να απαντά με 100 αεροπορικά πλήγματα σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η ένταση έρχεται back-to-back με την αντιπαράθεση Ερντογάν-Νετανιάχου και μερικές μέρες πριν από την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου για τον East Med, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Υπ’ αυτό το χρονικό και γεωοικονομικό πρίσμα και με δεδομένη την ισχυρή επιρροή του Ταγίπ Ερντογάν στους παλαιστίνιους, μέσω των Αδελφών Μουσουλμάνων, η έξαρση της βίας σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, εκπληρώνοντας το ρόλο του περιφερειακού ταραξία.
Ο Τούρκος πρόεδρος, έχει κατ επανάληψη απειλήσει με ευρεία αποσταθεροποίηση για τα ενεργειακά, ενώ τώρα, όντας απομονωμένος από ΗΠΑ και ΕΕ, φαίνεται να προσπαθεί να παίξει όποια χαρτιά του έχουν απομείνει, δείχνοντας την απελπισία του, αλλά και παράλληλα ανεβάζοντας το γεωπολιτικό ρίσκο, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά για την εμπέδωση του νέου γεωοικονομικού, ενεργειακού δόγματος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Γεωστρατηγικά, το ενδεχόμενο -και μόνο- εργαλειοποίησης μιας εν εξελίξει κρίσεις σε μια ιδιαίτερα εύφλεκτη περιοχή, αποτελεί πρωτόγνωρη -ακόμα και για την Τουρκία- κλιμάκωση της έντασης, έναντι της προκλητικότητας στο Αιγαίο, των δηλώσεων, ακόμα και των παρενοχλήσεων σε αέρα και θάλασσα. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν στρέφεται άμεσα προς την Ελλάδα, αλλά στοχοποιεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, φαίνεται να αποτελεί ένδειξη ότι ο ελληνικός δίαυλος προς τις ΗΠΑ έχει καταστεί πλέον απρόσφορος και πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να φτάσει στο “αυτί” του Τραμπ μέσω της Μέσης Ανατολής, περιοχής που εκτός από το Ισραήλ, δραστηριοποιείται ενεργά και ο γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ, Τζάρεντ Κούσνερ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ISAF οι βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν σε στόχους της Χαμάς, και ήταν αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα προς την κατεύθυνση του Τελ Αβίβ.
«Μαχητικά αεροσκάφη, στρατιωτικά ελικόπτερα και η ισραηλινή αεροπορία στο σύνολό της επιτέθηκαν τη νύχτα σε περίπου εκατό στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει ανακοίνωση του επιτελείου.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο στρατός του Ισραήλ ενημέρωσε ότι δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Τελ Αβίβ, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή υλικές ζημιές.
Εικόνες που μετέδωσαν ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν δύο ισραηλινούς πυραύλους αναχαίτισης στον εναέριο χώρο του Τελ Αβίβ.
Δεν υπήρξε άμεση ανάληψης ευθύνης από τον παλαιστινιακό θύλακα.