Ενδεικτικά του κλίματος αβεβαιότητας, των εξωτερικών κινδύνων της έλλειψης ορατότητας είναι τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, χθες, τα οποία ικανοποίησαν τους αισιόδοξους, αλλά δεν άλλαξαν την εικόνα.
Παρά τη βελτίωση της βιομηχανικής σε μηνιαία βάση και τη μικρότερη της αναμενόμενης κάμψη σε ετήσια, το τοπίο απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί θετικό ή έστω σταθεροποιητικό και αυτό γιατί, οι έντονες διακυμάνσεις σε μηνιαία βάση είναι ένδειξη της αστοχίας των προβλέψεων και της μεταβλητότητας που επικρατεί στην πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 1,4% σε μηνιαίο επίπεδο, αν και υποχώρησε κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν μηνιαία αύξηση κατά 1% και ετήσια συρρίκνωση κατά 2,1%, καθώς τον προηγούμενο μήνα είχε καταγραφεί η χειρότερη κάμψη 9 ετών, καθώς η παραγωγή της βιομηχανίας είχε συρρικνωθεί κατά 4,1!.
Τεχνικά και για τη βελτίωση του κλίματος θα ήταν, ίσως, καλύτερη η επιβεβαίωση των χειρότερων προβλέψεων, καθώς τότε η αγορά θα αποκτούσε προβλεψιμότητα και το ρίσκο θα υποχωρούσε. Τώρα, με την αγορά να κινείται ατασικά,το ρίσκο ενισχύεται, περιορίζοντας τη διάθεση για επενδύσεις και ενισχύοντας την προοπτική σκληρών διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις τιμές και spillover effect σε άλλους κλάδους.
Η ανάκαμψη του Ιανουαρίου επιτεύχθηκε κατά κύριο λόγο χάρη στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας κατά 2,4% σε μηνιαία βάση και κατά 4% σε ετήσια βάση, που αντιστάθμισε την ασθενέστερη επίδοση στην παραγωγή ενδιάμεσων και κεφαλαιουχικών αγαθών. Παράλληλα, η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία και στην Ιταλία, δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αντιστάθμισε τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία κατά 0,9% σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με τη Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 1,3% και στην Ιταλία κατά 1,7%. Αντιθέτως, η Eurostat εκτίμησε πως η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία ήταν μεγαλύτερη από το 0,8% που είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα η γερμανική στατιστική υπηρεσία.
Η γερμανική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο και είχε μείνει στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του 2018 κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 1,5%. Η ιταλική οικονομία περιήλθε σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 (-0,2% το τρίτο τρίμηνο και -0,2% το τέταρτο) και αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,9% το 2017.