Να προλειάνει το έδαφος πολιτικά και να προετοιμάσει τις αγορές για την αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ επιχείρησε με post στο twitter ο επικεφαλής οικονομολόγος Πίτερ Πράετ, ανοίγοντας το ζήτημα των αρνητικών επιτοκίων, τη στιγμή που το διοικητικό συμβούλιο έχει αναφερθεί ήδη στα δάνεια TLTRO, ενώ μετέθεσε την προοπτική αύξησης των επιτοκίων για μετά το τέλος του 2019.
Αν και η ΕΚΤ έχει αυτή τη στιγμή μηδενικά επιτόκια και έχει διακόψει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Πράετ στην ανάρτησή του έκανε λόγο για αρνητικά επιτόκια, τα οποία αν και δεν διαφέρουν ουσιωδώς από τα τρέχοντα, μηδενικά, εν τούτοις αποτελούν ένδειξη της εν εξελίξει συζήτησης για την υιοθέτηση μια ποιο υποστηρικτικής (accommodative) νομισματικής πολιτικής.
Ο κ. Πράετ χαρακτήρισε την πολιτική αρνητικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ισχυρό εργαλείο με περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα.
«Τα αρνητικά επιτόκια συνεχίζουν να αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για την υλοποίηση του στόχου μας περί σταθερότητας των τιμών»,
δήλωσε ο Πρετ σε μήνυμά του στο Twitter.
«Τα αρνητικά είναι λιγότερα από τις θετικές επιδράσεις στης συνθήκες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά».
Ο Πρετ παραδέχθηκε ότι η υποστηρικτική στάση -μετά την ανακοίνωση νέων πράξεων ρευστότητας προς τις τράεπζες- είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.
«(Ο τρίτος γύρος ρευστότητας) έρχεται ως απάντηση της υποβάθμισης των οικονομικών προοπτικών. Οι πρόσφατες αποφάσεις μας αποσκοπούν στη διατήρηση της υποστηρικτικής στάσης, αναγκαίας για την επίτευξη των στόχων μας»,
πρόσθεσε.
Η ανάρτηση του Πράετ έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της προτελευταίας συνόδου και την ανακοίνωση της τελευταίας, κοινή συνιστώσα των οποίων είναι η αύξηση των εξωγενών αλλά και εσωτερικών κινδύνων για την οικονομία της Ευρωζώνης και η ανάγκη για την συντήρηση της εσωτερικής ζήτησης ως ανάχωμα στην κάμψη των εξαγωγών που φέρνουν οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις.
Ήδη, μάλιστα, τα στοιχεία, όπως επισημαίνεται στα πρακτικά της προτελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, είναι κατώτερα των προσδοκιών, ένδειξη αδυναμίας και του σαφώς μεγαλύτερου αντίκτυπου των κρίσεων.