Ευρήματα που προκαλούν ανησυχία σε NATO, ΗΠΑ και Γερμανία φέρνει στο φως έρευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής στο Κόσοβο, καθώς επ αφορμής απελάσεων στην Τουρκία έξι Τούρκων που κατηγορούνταν για σχέσεις με τον Γκιουλέν, συμπεραίνει ότι η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας συντόνισε, χωρίς πολιτική άδεια τις επιχειρήσεις απελάσεων.
Μια κοινοβουλευτική επιτροπή στο Κοσσυφοπέδιο που διερευνά τις αμφισβητούμενες απελάσεις στην Τουρκία έξι Τούρκων υπηκόων τον Μάρτιο του 2018 υποστηρίζει ότι ο Οργανισμός Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, AKI, διεύθυνε αποτελεσματικά ολόκληρη τη δράση.
Το σκηνικό αν και γνωστό στους “παροικούντες την Ιερουσαλήμ”, προκαλεί προβληματισμό, καθώς αποκαλύπτεται το εύρος και το βάθος της διαφθοράς των μυστικών υπηρεσιών τη στιγμή που το Κόσοβο ετοιμάζει στρατό και επιχειρεί προσέγγιση με την ΕΕ, ενώ όλα αυτά συνέβαιναν κυριολεκτικά “κάτω από τη μύτη” του NATO.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, η υπηρεσία πληροφοριών του Κοσόβου (AKI) ενήργησε υποκαθιστώντας την αστυνομία και διεκπεραίωσε μια επιχείρηση που απαγορευόταν ρητά, ένδειξη της βαθιάς και ισχυρής επιρροής που διαθέτει η Άγκυρα στο στους μηχανισμούς και το παρακράτος του Κοσόβου.
Ο επικεφαλής της επιτροπής που διεξάγει την έρευνα δήλωσε ότι δύο πράκτορες, τους οποίους κατονόμασε, διεύθυναν ολόκληρη την επιχείρηση, παρείσφρυσαν στην αστυνομική ιεραρχία, παίρνοντας απευθείας τηλέφωνο τους αστυνομικούς βάρδιας, οι οποίοι αντί να απαντούν στους ανωτέρους τους ενημέρωναν τους εξωθεσμικούς πράκτορες.
Στο Κόσοβο, η έρευνα παράγει πολιτικούς τριγμούς, καθώς η υπηρεσία πληροφοριών όχι μόνο δρα ανεξέλεγκτα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ενεργεί με εντολές τρίτων χωρών εις βάρος της κυβέρνησης. Όπερ σημαίνει ότι πλέον εγείρονται βάσιμες υποψίες για το ενδεχόμενο παρακολούθησης αξιωματούχων και ιδρυμάτων της χώρας και την διοχέτευση των στοιχειών αυτών στην Τουρκία ή και σε άλλες χώρες.
Τούτων δοθέντων, δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα που διεξήχθη η επιχείρηση, ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι δήλωνε άγνοια, ενώ αντίστοιχη στάση κράτησε και ο πρόεδρος, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος εν συνεχεία διέταξε την καρατόμηση πρακτόρων και διοικητικών της υπηρεσίας πληροφοριών.
Το πρακτικό έρευνας που διεξήγαγε Αμερικανός δικηγόρος, ειδικός στα ανθρώπινα δικαιώματα, για λογαριασμό της επιτροπής του κοινοβουλίου του Κοσόβου, αναφέρει ότι μια ημέρα πριν τις απελάσεις, υπήρξε μια σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Βάλον Κασνίκι, επικεφαλής της υπηρεσίας Ασύλου, ο διευθυντής της συνοριοφυλακής, Σαμπάν Γκούντα, ένας ακόμα αξιωματούχος της συνοριοφυλακής και οι δύο πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών.
Εκεί στήθηκε το νομικό υπόβαθρο για τις απελάσεις, με τους αξιωματούχους να συμφωνούν και να ενημερώνουν την αστυνομία ότι ανακλήθηκαν οι άδειες παραμονής των έξι εκζητούμενων Τούρκων, οι οποίοι ωστόσο, είχαν ήδη υποβάλλει αιτήσεις ανανέωσης, καθώς είχαν λήξει οι visa.
Επίσης, εντύπωση προκαλεί η ανάληψη του ελέγχου της υπηρεσίας πληροφοριών από τον μέχρι πρότινος αρχηγό της αστυνομίας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε καμία γνώση για τις εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι φέρεται να είχε ενημερωθεί από τον τέως αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών.