Η Κίνα παίζει ολοένα και αυξανόμενο διεθνή ρόλο, καθώς ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ αναθεώρησε τη στρατηγική της χώρας, με στόχο την ενίσχυση του διεθνούς γεωοικονομικού της αποτυπώματος. Ωστόσο, η ραγδαία ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεών της και η βουλιμία που έχει επιδείξει το Πεκίνο για πληροφορίες, τεχνολογίες αιχμής και η προσπάθεια ελέγχου μεγάλων εμπορικών διαδρομών ανά τον πλανήτη, έχουν προκαλέσει τριβές και συγκρούσεις με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την ΕΕ.
Παρά τις διαρκείς αναφορές για την Κίνα και τις κινήσεις της στο εξωτερικό, καθώς και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της, λίγα είναι ευρέως γνωστά για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, η οποία παραμένει κομουνιστική, με μαοϊκές δομές και πλήρη έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.
Εκτός από την κυβέρνηση και Βουλή, ρόλο στη διακυβέρνηση της Κίνας παίζει και το Λαϊκό Κογκρέσο, το οποίο εν απαρτία συνεδριάζει άπαξ ετησίως, αλλά σε δύο παράλληλες συνεδριάσεις διάρκειας δύο εβδομάδων έκαστη.
Η ετήσια Σύνοδος του Λαϊκού Κογκρέσου ή οι “Δύο Συνεδριάσεις”, όπως αποκαλείται στην πολιτική αργκό, απαρτίζεται συνολικά 5.136 αντιπροσώπους που παραβρίσκονται στη Μεγάλη Αίθουσα του Πεκίνου.
Η Σύνοδος αποκαλείται “Δύο Συνεδριάσεις”, διότι αποτελείται από δύο συνόδους διάρκειας δύο εβδομάδων που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα. Η πρώτη, του κινεζικού νομοθετικού σώματος, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (NPC), ξεκινά σήμερα. Η άλλη, του συμβουλευτικού της σώματος, της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (CPPCC) ξεκίνησε την Κυριακή. Η συνάντηση είναι η μοναδική φορά που συναντάται ο κινέζος νομοθέτης. Η Μεγάλη Αίθουσα στο Πεκίνο χρησιμεύει ως τόπος συνάντησης για το κυρίαρχο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και σε άλλες περιστάσεις, καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.
Η συγκεκριμένη περίπτωση υπογραμμίζει γιατί το NPC (καθώς και το CPPCC) θεωρείται ως συγκέντρωση τελετουργίας και όχι ως πραγματικό κυβερνητικό όργανο. Οι νόμοι υιοθετούνται κυρίως από τη μόνιμη επιτροπή της NPC, που αποτελείται από 175 μέλη, στα οποία κυριαρχεί το Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας.
Στη CPPCC, η οποία αντλεί τα μέλη της από διάφορες οργανώσεις και κοινωνικές ομάδες, απαρτίζεται κατά τα δύο τρίτα από μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Στις Συνόδους του Λαϊκού Κογκρέσου εκπροσωπούνται επαγγελματικές ομάδες και εθνικές ή θρησκευτικές μειονότητες, καθώς και οι περιοχές του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, οι οποίες διοικούνται υπό ιδιαίτερο καθεστώς. Οι εκπρόσωποι που από την Ταϊβάν είναι ακόμη λιγότεροι, αν και επισήμως η Ταϊβάν έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της, για το Πεκίνο το δόγμα της μιας Κίνας είναι πάντα ενεργό και η Ταϊβάν μέρος της.
Ενώ η πολιτική δύναμη του Κογκρέσου είναι είναι μάλλον περιορισμένη, η Ολομέλεια χρησιμοποιείται συχνά για κινήσεις υψηλού συμβολισμού. Το προηγούμενο έτος, το NPC ψήφισε την τροποποίηση του Συντάγματος που κατάργησε τα όρια της προεδρικής θητείας.