Κινήσεις που εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική επίδειξης δύναμης και προώθησης της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας, πραγματοποιεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν, τη στιγμή που οι εντάσεις με τη Δύση βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξαιτίας της αντιπαράθεσης στη Βενεζουέλα με τις ΗΠΑ, ενώ η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία για παραπληροφόρηση και προσπάθεια παρέμβασης στις Ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-400 αναπτύχθηκαν στην περιφέρεια του Λένινγκραντ (βορειοδυτική Ρωσία), κίνηση που αν και δε στρέφεται έναντι εχθρών, βοηθούν, ωστόσο, τη συσπείρωση στο εσωτερικό.
«Τα πιο σύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 τέθηκαν σε θέση μάχης στην περιφέρεια του Λένινγκραντ (όπου βρίσκεται η Αγία Πετρούπολη) για να προστατεύσουν στρατιωτικές, διοικητικές και πολιτικές εγκαταστάσεις»,
διευκρίνισε το υπουργείο.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στην Αγία Πετρούπολη δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα συστήματα αυτά θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα συστήματα S-300. Δεν θέλησε πάντως να διευκρινίσει τον αριθμό των νέων πυραύλων που αναπτύχθηκαν.
Αυτά τα συστήματα S-400 έχουν δοκιμασθεί στην περιφέρεια του Αστραχάν (νότια Ρωσία) πριν μεταφερθούν 2.000 χιλιόμετρα βορειότερα, στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, σύμφωνα μ’ αυτή την πηγή.
Πύραυλοι αυτού του τύπου πρόκειται επίσης να αναπτυχθούν στη διάρκεια του μήνα κοντά στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ.
Με θεωρητικό βεληνεκές 400 χιλιομέτρων, το S-400 είναι το πιο εξελιγμένο από τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.
Οι S-400 έχουν πουληθεί στην Ινδία και την Τουρκία, προκαλώντας τη μήνη της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν τόσο την Άγκυρα όσο και το Νέο Δελχί να υπαναχωρήσουν, με εμπορικές κυρώσεις και επιθετική πολιτική ρητορική, ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει τις παραδόσεις των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.
Η απελευθέρωση των S-300 αναμένεται να δημιουργήσουν νέα αγορά για μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα, φθηνότερα από τους S-400, τα οποία θα επιτρέψουν στη Ρωσία να επιχειρήσει να εντάξει στη σφαίρα επιρροής της χώρες που απομακρύνονται ή που δεν υπήρξαν ποτέ, εστιάζοντας στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα διαθέτει S-300 και έχει υπογράψει συμβόλαιο συντήρησης και αναβάθμισης με τη Ρωσία.