H εικόνα της αμερικάνικης ηγεσίας στο εξωτερικό βαίνει σταθερά επιδεινούμενη, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράλληλα, ο βασικός αντίπαλος του, η Κίνα, γίνεται ολοένα και πιο συμπαθής.
Σύμφωνα την τελευταία έρευνα του Gallup καθώς το ποσοστό αποδοχής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ φτάνει μετά βίας στο 31% για το 2018 από πολίτες 133 χωρών, επίπεδο αντίστοιχο με αυτό της αποδοχής του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η μεγάλη πτώση της αποδοχής των ΗΠΑ διεθνώς, καθώς από το 48% το 2016, υποχώρησε στο 30% το 2017 για να σταθεροποιηθεί στο 32% το 2018. Στο ίδιο διάστημα σταθεροποιητικά έχει κινηθεί η Γερμανία, καθώς η ηγεσία της χώρας έχει αποφύγει να ανοίξει νέα διεθνή μέτωπα, ενώ έχει βελτιωθεί η αποδοχή της Κίνας, που εφαρμόζει πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, εστιάζοντας στην οικονομική διπλωματία. Σημαντικά κέρδη, για έχει σημειώσει η αντιμετώπιση της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, ξεκινώντας από το 22% το 2014, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, για να φτάσει στο 26% το 2016, μετά την εκλογή Τραμπ και στο 30% το 2018, μετά από διετή διακυβέρνηση των ΗΠΑ από τον πλέον εκκεντρικό πρόεδρο στην ιστορία τους.
Ωστόσο, η αρνητική βαθμολογία δεν φαίνεται να πτοεί υποστηρικτές του Ντόναλτ Τραμπ, οι οποίοι θεωρούν ότι η εξωτερική πολιτική του δεν σχεδιάστηκε για να κερδίσει φίλους στο κόσμο, αλλά για να βάλει πρώτη την Αμερική. Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποκομίσει οφέλη από τις περισσότερες διεθνείς συμφωνίες που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν στο πλαίσιο αυτό από την Εμπορική Συμφωνία των κρατών του Ειρηνικού, τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Ο Τραμπ επαναδιαπραγματεύεται από την άλλη πλευρά τη NAFTA, ξεκινά εμπορικούς πολέμους με την Κίνα, την Ε.Ε καθώς και με άλλους παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους. Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε συμμάχους στο ΝΑΤΟ και άνοιξε διάλογο με έναν ιστορικό εχθρό τη Βόρεια Κορέα. Οι ενέργειες του προορίζονταν να ωφελήσουν την Αμερική και όχι να κάνουν τη χώρα πιο δημοφιλής στο εξωτερικό.
H αρνητική γνώμη του κόσμου για τον Ντόναλτ Τραμπ θα πρέπει να αφορά όσους υιοθετούν τη στρατηγική της «ήπιας ισχύος» (soft power), που έχει στόχο να κάνει τους πολίτες άλλων χωρών να ευθυγραμμίσουν τα συμφέροντά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή θέλουν. H εφαρμογή της «επιβολής», αντίθετα, αντανακλά την ικανότητα της Αμερικής να επιβάλει την οικονομική και στρατιωτική της δύναμη πάνω σε άλλους.