Προσπάθεια να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας Σερβίας-Κοσοβου καταβάλλουν οι ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών εξομάλυνσης, όταν αυτές κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για ανταλλαγή εδαφών και ενώ το Κόσοβο μετέτρεψε με νόμο τη δύναμη ταχείας αντίδρασης Kosovo Security Force σε τακτικό στρατό, παρά τη διαφωνία όλων των μεγάλων δυνάμεων και την αντίδραση του NATO που εγγυάται την ασφάλεια της χώρας με την KFOR.
Ο Αμερικανός υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων, Ντέιβιντ Χέιλ, απηύθυνε έκκληση σε Βελιγράδι και Πρίστινα να αναβιώσουν τις διαπραγαμτεύσεις εξομάλυνσης, ενώ διαδηλώσεις κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσου τον πρόεδρο Βούτσιτς στη Σερβία, τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, ενώ το Κόσοβο βιώνει εσωτερική πολιτική σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού.
Η Πρίστινα έχει υιοθετήσει μια ιδιαίτερα επιθετική στάση έναντι του Βελιγραδίου επιάλλοντας δασμούς 100% στα εισαγόμενα από τη Σερβία και τη Βοσνία προϊόντα, πολιτική που μοιάζει βγαλμένη από το playbook του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία ωστόσο, οι ΗΠΑ φαίνεται να μην ενστερνίζονται. Από την πλευρά του, το Βελιγράδι, έχει απειλήσει ακόμα και με ένοπλη αντιπαράθεση, ενώ καταγγέλλει διαρκείς παραβιάσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας και υπαναχώρηση έναντι των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο Χέιλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι. Κατά τη συνάντηση, είπε επίσης ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να απέχουν από προκλήσεις, σύμφωνα με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και το δελτίο τύπου της Προεδρίας.
Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η πλατφόρμα για το διάλογο, που υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο του Κοσόβου την Πέμπτη, «αποτελούσε ουσιαστικά απόφαση για διακοπή του διαλόγου με το Βελιγράδι. Η θέση του Βελιγραδίου θα είναι καθοριστική, σοβαρή, υπεύθυνη και σταθερή».
«Η Σερβία θα λάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα αποφάσεις για την μη εκπλήρωση της Συμφωνίας των Βρυξελλών από την Πρίστινα, με την εισαγωγή φόρων (για τα προϊόντα της Σερβίας) και τη διακοπή κάθε είδους διαλόγου με το Βελιγράδι», πρόσθεσε.
Όπως ανάρτησε η αμερικανική πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Twitter, ο Χέιλ κάλεσε την Πρίστινα να ανακαλέσει τους φόρους. «Οι ΗΠΑ κάνουν έκκληση για ανάκληση των φόρων, καθώς και για την παύση των αμοιβαίων προκλήσεων και τη συνέχιση του διαλόγου», δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης. Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Χέιλ, θέλει να οικοδομήσει ακόμα ισχυρότερες σχέσεις με τη Σερβία.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Χέιλ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παράσχουν μια «συνταγή» για την επίλυση της διαμάχης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.