Δεν έλαβε απόφαση, καθώς δεν εισήγαγε το θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης, το Eurogroup, όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. προς την Ελλάδα, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να αποφασιστεί ακόμα και πριν τη συνεδρίαση του Απριλίου, εφόσον κλείσει η εκκρεμότητα με την αντικατάσταση του νόμου “Κατσέλη”.
Το συνολικό κλίμα που αποπνέουν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σόλτς και των Πιερ Μοσκοβισί και Μάριο Σεντένο είναι θετικό, καθώς εστίασαν στην επιτευχθείσα πρόοδο και υποβάθμισαν, με τη ρητορική τους, τις εκκρεμότητες, ενώ ξεκαθάρισαν ότι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στις αγορές είναι θετικό.
Ωστόσο, ερωτηματικά εγείρει η έλλειψη συναίνεσης ώστε να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της τελικής έγκρισης στο EuroWorking Group, κίνηση που θα έδειχνε ότι το ζήτημα είναι τεχνικό και δεν υπάρχουν πολιτικά θέματα που να εκκρεμούν. Όπως δήλωσαν μετά το πέρας της συνεδρίασης τόσο ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, το Eurogroup έχει πολλούς τρόπος να εγκρίνει την εκταμίευση, υπονοώντας την τηλεδιάσκεψη.
Συνεπώς, η αίσθηση και το κλίμα είναι θετικά, αλλά η επιφυλακτικότητα προς τον χαρακτηρισμό των ανοιχτών θεμάτων ως “τεχνικά”, αποτελεί ένδειξη συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων, ενδεχομένως και σε κεντρικό επίπεδο.
Έτσι, παρά τις διαρροές τραπεζιτών στα media για συμφωνία επί του νόμου “Κατσέλη” και του σχεδίου εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, ενώ πιστοποιείται ότι οι εκκρεμότητες είναι ουσιαστικές και άπτονται πολιτικών διαβουλεύσεων.
Είναι θετικό το μήνυμα που θέλω να στείλω για την Ελλάδα, τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Είναι ξεκάθαρη η πρόοδος, και ιδιαίτερα στο δημοσιονομικό κομμάτι, με το πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε.
Οπως είπε, τα περισσότερα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί. Τα υπόλοιπα είναι σε καλό δρόμο και η κουβέντα σήμερα θα επικεντρωθεί σε ένα πράγμα, το νέο πλαίσιο προστασίας για τα νοικοκυριά (που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη). Υπάρχει πρόοδος και σε αυτό αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ολοκληρωθούν και είμαι αισιόδοξος ότι με καλή πρόθεση και δουλειά τις επόμενες μέρες θα λυθούν όλες οι εκκρεμότητες και θα μπορούμε να εκταμιεύσουμε τα κεφάλαια 1 δισ. από τα ANFAs για την Ελλάδα, στη χειρότερη περίπτωση στο Eurogroup του Απριλίου.
Είναι σημαντικό το σήμα που δίνεται στις αγορές και ευελπιστώ ότι το σήμα που θα δοθεί μετά το Eurogroup για την Ελλάδα θα είναι θετικό, είπε ο κ. Μοσκοβισί.
Από την πλευρά του ESM, ο Κλάους Ρέγκλινγκ έθεσε και το θέμα της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στις οποίες η Ελλάδα υπολείπεται κατά περίπου 50% έναντι του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.
Οι υπουργοί Οικονομικών, εκτός ατζέντας, αναφέρθηκαν ακροθιγώς στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της «Εγνατίας» και τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να δήλωσε στους ομολόγους του ότι τα πέντε θέματα που εκκρεμούν είναι τεχνικά, με τις Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία και την ΕΚΤ να ασκούν τις περισσότερες πιέσεις.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι θα εκτιμηθεί η πρόοδος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν είναι θετική. «Με βάση την αναλυτική έκθεση των θεσμών θα αξιολογήσουμε τις δεσμεύσεις και την πρόοδο που έκανε η χώρα στην μεταρρυθμιστική ατζέντα», σημείωσε. «Εχουμε θετικά αισθήματα για το θέμα και θα το αξιολογήσουμε για το εάν θα πάρουμε περαιτέρω αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους» (σ.σ. εκταμίευση των κερδών από ANFA και SNPs).
Σε ότι αφορά το θέμα του ν. Κατσέλη σημείωσε ότι «θα ακούσουμε την πρόοδο που έγινε τις τελευταίες ημέρες». «Περιμένουμε να ακούσουμε που είμαστε, έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά. Πρέπει να τονίσω ότι η χώρα βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο, αυτό είναι μεγάλη επιτυχία».
«Συζητούμε πολλές εκθέσεις για πολλές χώρες, έτσι και για την Ελλάδα. Ολοι βλέπουν ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Θα δούμε που βρισκόμαστε τις επόμενες ώρες, αλλά στο τέλος η πολύ πρόοδος είναι εμφανής»,
αρκέστηκε να απαντήσει ο Γερμανός υπουργός Ολαφ Σολτς σε ερώτηση για το εάν τον ανησυχεί το ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί κάποια προαπαιτούμενα.