Το σχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών και το διάδοχο καθεστώς του νόμου “Κατσέλη” που ακόμα βρίσκονται σε επίπεδο διεργασιών στα τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ, του ESM και της DG Comp θέτουν εκτός ατζέντας του Eurogroup της Δευτέρας τη συζήτηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα επιτρέψει την εκταμίευση των 970 εκατ. προς την Ελλάδα, ζήτημα που μετατίθεται για τη συνεδρίαση του Απριλίου.
Η αδυναμία αποτύπωσης της προόδου στις συζητήσεις για τράπεζες και το πλαίσιο διαχείρισης κόκκινων δανείων, δεν επιτρέπει στο EuroWorking Group να υποβάλλει αιτιολογημένη άποψη στην Ευρωομάδα, με αποτέλεσμα το θέμα να τεθεί εκτός ημερήσιας ατζέντας, εξέλιξη που αν και ήταν αναμενόμενη, εν τούτοις προκαλεί προβληματισμό στις αγορές.
Ανοιχτό παραμένει, βέβαια, το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας απόδειξης των καλών σχέσεων, η οποία στοιχειοθετείται από μια θετική δήλωση των Ευρωπαίων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς όμως την τελική έγκριση για την εκταμίευση, αλλά με την εξουσιοδότησης του EWG να λάβει την απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες και από κει να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία έγκρισης από τον ESM.
Ωστόσο, η μη συζήτηση του θέματος είναι καλύτερη από την απορριπτική εισήγηση του EWG, σενάριο που έχει παιχθεί στο παρελθόν, όταν οι σχέσεις κυβέρνησης-πιστωτών δεν βρίσκονταν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Σε αυτή τη φάση, όμως, οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στις αντιρρήσεις του ΔΝΤ και σε τεχνικά ζητήματα, ενώ το πολιτικό ζήτημα είναι -συγκριτικά- δευτερεύον. Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και τους πιστωτές είναι σε καλό επίπεδο.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η μη εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ., αν και δεν έχει αντίκτυπο στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, προκαλεί προβληματισμό στις αγορές και στους επενδυτές για το ενδεχόμενο η μεταρρυθμιστική κόπωση να υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας. Αυτό το ενδεχόμενο, σε συνδυασμό με τις κατώτερες των προβλέψεων αναπτυξιακές επιδόσεις, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το εύθραυστο κλίμα.
Τούτων δοθέντων, οι αγορές αναμένεται να παραμείνουν επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα, γεγονός που ενδέχεται να καθυστερήσει, για μετά το Eurogroup του Απριλίου την έξοδο της χώρας στις αγορές, η οποία προγραμματίζεται σχετικά άμεσα, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει συναρτήσει από τη δεύτερη έξοδο μια σειρά άλλων ζητημάτων. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί η έκδοση νέου ομολόγου αμέσως μετά τη συμφωνία για την εξυγίανση των τραπεζών και το νόμο “Κατσέλη”, εφόσον διαπιστωθεί ικανό παράθυρο ευκαιρίας.