Την επιδείνωση των διμερών σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας σηματοδοτεί από τη μια η ανάκληση των διαπιστεύσεων Γερμανών δημοσιογράφων από την Άγκυρα και από την άλλη η ανανέωση και αυστηροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας του Βερολίνου για την Τουρκία, αν και τα πραγματικά αίτια, δεν είναι εμφανή σε αυτή τη φάση και το πλαίσιο που διεξάγεται η αντιπαράθεση.
Μπορεί τα τελευταία γεγονότα να είναι ηχηρά και να προκαλούν δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα και η συνέχεια της διαρκούς διολίσθησης των σχέσεων Βερολίνου-Άγκυρας, πιστοποιώντας την κατάρρευση της διαδικασίας επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.
Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την βαθύτερες πολιτικές, διπλωματικές και γεωστρατηγικές εστίες, στις διμερείς σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου. Η επιδείνωση, αυτή, επίσης αντανακλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Ευρώπης, για ουσιαστική συζήτηση με την Τουρκία, ενόψει ευρωεκλογών, ενώ από η Άγκυρα επιδιώκει να αναπτύξει ατζέντα περαιτέρω αυτονόμησης από τις ΗΠΑ μέσω της αναδιαπραγμάτευσης της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και της ανακοπής των αμερικανικών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χρονικά, η επιδείνωση των σχέσεων Άγκυρας-Βερολίνου ακολουθεί τη ραγδαία κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Τουρκίας, η οποία αν και επικεντρώνεται στα εξοπλιστικά με θέματα αιχμής την προμήθεια των ρωσικών S-400 και του αμερικανικού μαχητικού F-35, διαχέεται όμως και στα εμπορικά με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, την ανταπόδοση από την Άγκυρα και εν συνεχεία, νέα απόφαση της Ουάσιγκτον να άρει το status προτιμητέου εμπορικού εταίρου στην Τουρκία, επηρεάζοντας έτσι, μέχρι τώρα, αδασμολόγητες εισαγωγές 1,7 δισ.
Η σκληρότερη ταξιδιωτική οδηγία της Γερμανίας, αναμένεται να έχει επίσης επιπτώσεις στην οικονομία της Τουρκίας, περιορίζοντας τη τουριστική κίνηση, τον τομέα που αποτελεί το βασικό στήριγμα για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέκρινε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην ανανέωση τη διαπίστευση γερμανών ανταποκριτών στην Τουρκία. Η παρεμπόδιση δημοσιογράφων να ασκούν το καθήκον τους δεν είναι συμβατή με την αντίληψη της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ελευθερία τύπου, δηλώνει ο κ. Μάας σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η μη ανανέωση της διαπίστευσης αφορά τρεις ανταποκριτές γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Εκτός αυτού περίπου 80 ξένοι δημοσιογράφοι, ανάμεσα τους πολλοί Γερμανοί, περιμένουν εδώ και δύο μήνες να τους ανανεωθεί η διαπίστευση για φέτος.
Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα την τουρκική στάση ως «προσβολή». Το Βερολίνο δεν σκοπεύει «να κάνει τα στραβά μάτια» αλλά θα θέτει το θέμα μονίμως στην ατζέντα των διμερών επαφών. Ως μια πρώτη αντίδραση της Γερμανίας θα πρέπει να θεωρηθεί η αυστηροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία του υπουργείου Εξωτερικών.
Η οδηγία προειδοποιεί πως ενδεχομένως θα πρέπει να αναμένονται επιπλέον μέτρα σε βάρος γερμανών δημοσιογράφων αλλά και σε βάρος «οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», δηλαδή των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Στην οδηγία αναφέρονται πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης, βάσει των οποίων απειλούνται κατά την είσοδό τους στην Τουρκία με σύλληψη άτομα που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις οργανώσεων στο εξωτερικό που θεωρούνται «τρομοκρατικές», όπως για παράδειγμα το κίνημα Γκιουλέν. Επίσης κινδυνεύουν να συλληφθούν και να καταδικασθούν σε πολυετή ποινή φυλάκισης ακόμη και Γερμανοί που σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν επικριτικά σχόλια για την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας ή απλώς τα επιδοκίμασαν.