Δυναμική στα media αλλά χωρίς να έχουν, ακόμα, εκδηλωθεί πρωτοβουλίες, αποκτά το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, καθώς το θέμα θα μπορούσε να αποφέρει τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά οφέλη.
Το ζήτημα τέθηκε από τον Μιχάλη Ιγνατίου στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ο οποίος εκφράστηκε θετικά, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για τέτοιες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι πράξει στο παρελθόν και με τον ESM, πρωτοβουλία που ωστόσο δεν ευοδώθηκε τότε.
Απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Ράις σημείωσε ότι «η πρόωρη αποπληρωμή είναι κάτι που θα αποφασίσει η Ελλάδα».
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρίνισε ότι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων δεν θα επηρεάσει την μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας, η οποία -όπως είπε- θα συνεχιστεί κανονικά.
Από τη δήλωση αυτή φαίνεται ότι αν και η αποπληρωμή των δανείων θα είχε οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, καθώς θα περιόριζε το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού και τις ταμειακές ροές, εν τούτοις, το πολιτικό όφελος θα ήταν συγκυριακό και σημειολογικό, αλλά όχι πραγματικό, καθώς η εποπτεία θα συνεχίζονταν.
Έτσι, αν και σημειολογικά η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα είχε νόημα, ενόψει μάλιστα εκλογών, ουσιαστικά όμως, αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι.
Επίσης γρίφος παραμένει η αντίδραση των αγορών σε μια τέτοια κίνηση, καθώς από τη μια θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσω της αναβάθμισης του προφίλ εξυπηρετισιμότητας, ωστόσο, η απώλεια κεφαλαίων από το δημοσιονομικό μαξιλάρι, καθιστά την οικονομία πιο ευάλωτη.
Αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, το οποίο είχε συζητηθεί και την Τετάρτη, ο κ. Ράις παρέπεμψε στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει το Ταμείο την ερχόμενη Τρίτη.
«Η ανάγκη ενίσχυσης των ισολογισμών των τραπεζών ώστε να δίνουν πιστώσεις στην οικονομία είναι σημαντικό ζήτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Τετάρτη, εν τη απουσία μάλιστα της Κριστιν Λαγκάρντ και του ΝΤέιβιντ Λίπτον, το ΔΝΤ ήταν ήπιο, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια και τα επιτεύγματα, αλλά επισημαίνοντας και την ανάγκη να μη χαθεί η μεταρρυθμιστική ορμή, ενώ εστίασε στην ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων και της εξυγίανσης των τραπεζών.