Νομοσχέδιο με στόχο την επικαιροποίηση του συστήματος παροχής ασύλου, ως προς τα κοινοτικά standards, κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, το οποίο, αφενός καθιστά αυστηρότερες τις προϋποθέσεις απόκτησης χρυσής visa, άδειας παραμονής ή υπηκοότητας, αλλά παράλληλα διευρύνει τα μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θέλοντας να καταστήσει και άλλους κλάδους ελκυστικούς σε ξένες επενδύσεις.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μην ανακόψει τις ροές διεθνών κεφαλαίων, καθώς από τη μια ανεβαίνει το πλαφόν στις καταθέσεις και τη χρονική διάρκεια τήρησής τους, που θα οδηγούσε σε ανάσχεση του ενδιαφέροντος, από την άλλη όμως, προσφέρονται επιπλέον τομείς και τρόποι. Έτσι, μπορεί οι απευθείας αγορές ακινήτων να εξαιρούνται πλέον από το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως καθιστά τις επενδύσεις σε εταιρίες επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) πρόσφορες για την απόκτηση της χρυσής visa.
Όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση διοχετεύει την ορμή ξένων επενδύσεων που διαπιστώνεται στην αγορά κατοικίας, μέσω πιο οργανωμένων σχημάτων, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την παρακολούθηση της κίνησης του χρήματος και περιορίζοντας τις αναταράξεις που προκαλούνται στην αγορά από την άναρχη εισροή επενδύσεων και την απορρόφηση της προσφοράς σε οικιστικές ζώνες.
Συνεπώς, η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντήσει τις ανησυχίες της Κομισιόν και των ΗΠΑ για την ανεξέλεγκτη χορήγηση χρυσής visa σε Ρώσους ολιγάρχες και Κινέζους επενδυτές και παράλληλα να αποθερμάνει το οικιστικό real estate, από τον συνδυασμό Airbnb και ξένων αγοραστών είχε αρχίσει να καθίσταται δυσπρόσιτη για τους κατοίκους, προκαλώντας εκτοπίσεις και φαινόμενα εκκένωσης του οικιστικού ιστού, έναντι τουριστικών εκμεταλλεύσεων.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.06.2016). Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις», η ρύθμιση «στοχεύει στη βελτίωση και συμπλήρωση του ισχύοντος καθεστώτος χορήγησης άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας το εμφανιζόμενο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και τη σχετική διεθνή πρακτική».
Κατά το νομοσχέδιο, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του υφιστάμενου καθεστώτος με προσθήκη και άυλων επενδύσεων στις επενδυτικές δραστηριότητες για τις οποίες δύναται να χορηγείται άδεια εισόδου και διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών.
Συγκεκριμένα, με τη διάταξη προστίθενται οι παρακάτω κατηγορίες άυλων επενδύσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και την τόνωση της εθνικής οικονομίας:
α) Αγορά μετοχών σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή ομολόγων κατά την έκδοση ομολογιακού δανείου, επιχειρήσεων με έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα που είναι εισηγμένες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
β) Εισφορά κεφαλαίου σε εταιρία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), η οποία έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα, για απόκτηση μετοχών σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτής. Κατά το αρχικό στάδιο και μέχρι την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ σε ρυθμιζόμενη αγορά, η πραγματοποίηση της επένδυσης και η διακράτησή της πιστοποιείται βάσει βεβαιώσεων που εκδίδονται από την εταιρεία.
γ) Απόκτηση μεριδίων ή μετοχών σε ημεδαπούς Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών – ΑΚΕΣ του ν.2992/2002 και Εταιρίες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών – ΕΚΕΣ) που επενδύουν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις με έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.
δ) Αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με αξία κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγοράς τουλάχιστον 3 έτη, μέσω Πιστωτικού Ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελεί και τον θεματοφύλακα αυτών. Η πραγματοποίηση και διακράτηση της επένδυσης πιστοποιείται βάσει βεβαιώσεων που εκδίδονται από το Πιστωτικό Ίδρυμα.
ε) Προθεσμιακή κατάθεση ύψους κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε ημεδαπό Πιστωτικό Ίδρυμα, τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, με πάγια εντολή ανανέωσης. Η πραγματοποίηση και διακράτηση της επένδυσης πιστοποιείται βάσει βεβαιώσεων που εκδίδονται από το Πιστωτικό Ίδρυμα.
στ) αγορά μετοχών, εταιρικών ομόλογων ή και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα, αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 800.000 ευρώ.
ζ) Αγορά μεριδίων σε αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή άλλη χώρα και επενδύει αποκλειστικά σε κινητές αξίες (μετοχές και εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου) που εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
η) Αγορά μεριδίων ή μετοχών σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων ο οποίος έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επενδύει αποκλειστικά σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.