Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πέρυσι σηματοδοτήθηκε από πολυάριθμες εκδηλώσεις όπως οι διαμαρτυρίες στη Νότια Κορέα για την υποστήριξη του κινήματος #MeToo και μια φεμινιστική απεργία στην Ισπανία, ενώ το Βερολίνο την κηρύσσει από φέτος επίσημη αργία.
Οι εκθέσεις του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Eurostat καταδεικνύουν το εύρος και τις πολύπλευρες επιπτώσεις του χάσματος των φύλων στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην οικονομία, ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια η πρόοδος είναι ανεπαίσθητη.
Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι το μεγαλύτερο χάσμα φύλων σε μισθολογικό επίπεδο καταγράφεται στη Νότια Κορέα. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το 2017, ένας άνδρας εργαζόμενος στη Νότια Κορέα είχε απολαβές 34,6% υψηλότερες από τις γυναίκες, για την αντίστοιχη θέση. Το πρόβλημα είναι εξίσου έντονο σε άλλες ασιατικές χώρες, ιδίως στην Ιαπωνία. Το 2017, το χάσμα των μισθών μεταξύ των φύλων ήταν 24,5%. Παρόλο που τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα στη Βόρεια Αμερική, τόσο οι Η.Π.Α. όσο και ο Καναδάς εξακολουθούν να έχουν ένα μισθολογικό χάσμα που υπερβαίνει το 18%.
Αντιθέτως, η Ελλάδα αν και υπολείπεται σε πολλούς δείκτες ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και έχει μόλις εξέλθει πολυετούς κρίσης, εν τούτοις βρίσκεται στο κάτω σκέλος της λίστας του ΟΟΣΑ, καθώς έχει ιδιαιτέρως περιορισμένο μισθολογικό gap, που ανέρχεται μόλις στο 4,5%.