Πολυεπίπεδο είναι το χάσμα των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν καταγράφεται μόνο στους μισθούς, αλλά επεκτείνεται στις ευκαιρίες απασχόλησης και στις ανώτατες διοικητικές θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ την ίδια στιγμή έκθεση του ΔΝΤ που υπογράφει και η Κριστίν Λαγκάρντ αναδεικνύει οφέλη που θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές ακόμα και στους οικονομικούς κύκλους από την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.
Τα στοιχεία παραμένουν αποκαρδιωτικά, ενδεικτικά των βαθιά εδραιωμένων σεξιστικών πεποιθήσεων, οι οποίες αναδεικνύονται με μια μόνο ματιά στη μειούμενη συμμετοχή των γυναικών στα υψηλά κλιμάκια της διοικητικής πυραμίδας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τη Eurostat το χάσμα φύλων φτάνει στις 11,5 ποσοστιαίες μονάδες όταν εξετάζεται η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό γυναικών 20-64 ετών, καθώς η απασχόλησή τους ανέρχεται στο 66,5% το 2017, ενώ για τους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 78,0%. Κατά τα ίδια στοιχεία, το χάσμα απασχόλησης των δύο φύλων στην Ελλάδα το 2017 ανερχόταν σε 19,7%.
Μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., το χάσμα απασχόλησης μεταξύ των δύο φύλων ήταν χαμηλότερο στη Λιθουανία (1%.), στη Φινλανδία (3,5%), στη Σουηδία (4%) και στη Λετονία (4,3%).
Στον αντίποδα, το μεγαλύτερο χάσμα απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών καταγράφηκε στη Μάλτα (24,1 ποσοστιαίες μονάδες), την Ιταλία (19,8%) και την Ελλάδα (19,7%).
Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε η Eurostat, μόλις το ένα τρίτο των διευθυντικών θέσεων στην Ε.E. καταλαμβάνονται από γυναίκες. Ειδικότερα, σχεδόν 9,4 εκατομμύρια άτομα κατέχουν διευθυντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση: 6 εκατομμύρια άνδρες (64%) και 3,4 εκατομμύρια γυναίκες (36%). Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό από το 2012. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες κατέχουν κάτω από το ένα τρίτο των διευθυντικών θέσεων (32%).
Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις καταγράφεται στη Λετονία (56%). Στον αντίποδα, βρίσκεται το Λουξεμβούργο με μόλις το 15% των διευθυντικών θέσεων να καταλαμβάνονται από γυναίκες.
Επιπλέον, στην Ε.Ε. οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου των εισηγμένων εταιρειών (27%) και λιγότερο από το ένα πέμπτο των ανώτερων στελεχών (17%) το 2018. Η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε διοικητικά συμβούλια παρατηρείται στη Γαλλία (44%), στην Ιταλία και τη Σουηδία (36%), στη Φινλανδία (35%) και στη Γερμανία (34%). Αντίθετα, τα μικρότερα ποσοστά καταγράφονται στην Εσθονία (8%), την Ελλάδα (9%) και την Μάλτα (10%).