Έντονο πολιτικό και διπλωματικό είναι το παρασκήνιο πίσω από την απελευθέρωση του Ρώσου οικονομολόγου-επιχειρηματία, Εβγένι Καλίνιν, που συνελήφθη στην Ελλάδα με ουκρανικό ένταλμα σύλληψης
Ο Ρώσος υπήκοος που καταζητούταν δυνάμει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η Ουκρανία, συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές καθώς εισήλθε στη χώρα, στις 28 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας. Ωστόσο, στη συνέχεια, μετά από αρκετές ημέρες κράτησης, με εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών αποφυλακίστηκε χθες το βράδυ.
Αυτή είναι βέβαια η σύντομη “βερσιόν” της υπόθεσης, η οποία στερείται των κινήσεων που κατέστησαν την απελευθέρωση εφικτή και οι οποίες καταδεικνύουν το υψηλό πολιτικό και διπλωματικό προφίλ της υπόθεσης, η οποία, όμως, δεν αναδείχθηκε αναλόγως από τα media.
Κατά τη σύλληψη του Εβγένι Καλίνιν, όμως, ο δικηγόρος του και Ρώσοι αξιωματούχοι επιτέθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την, ούτε λίγο, ούτε πολύ “ορντινάτσα των ΗΠΑ”. Από το σημείο αυτό, πάντως μέχρι την απελευθέρωση πολλά μεσολάβησαν, χωρίς να είναι πάντα ορατά.
Σύμφωνα με την εντολή της Εισαγγελίας Εφετών, το ένταλμα δυνάμει του οποίου συνελήφθη ο Ρώσος, που καταζητούταν για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων στην Ουκρανία, δεν ήταν έγκυρο και ως εκ τούτου η σύλληψη και η κράτησή του άκυρες.
Ακόμα όμως και αυτές οι πληροφορίες δεν δίνουν, ούτε κατά προσέγγιση, την εικόνα του παρασκηνίου, αλλά παρέχουν μια πρώτη αίσθηση, καθώς η κήρυξη ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης άκυρου και η έκδοση σχετικού βουλεύματος από την Εισαγγελία Εφετών εντός επτά ημερών, χωρίς να αντιδράσει ο Άρειος Πάγος, η Αστυνομία ή η Πολιτεία, αποτελεί ζήτημα πρώτου μεγέθους.
Αξίζει να σημειωθεί της απελευθέρωσης προηγήθηκε μπαράζ συναντήσεων του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας κ. Τσάικα με τον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της κράτησης του κ. Καλίνιν στην Ελλάδα, στη Μόσχα βρέθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, το κόμμα του οποίο έχει αναγάγει την τάξη και την ασφάλεια σε μείζον θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, αλλά κινήθηκε για την ανάδειξη του θέματος, αυτού, ούτε πολιτικά, ούτε επικοινωνιακά.
Το εν λόγω θέμα όμως, έμεινε εκτός και αμερικανικής ατζέντας, δείχνοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει να “στραγγαλίσει” τις σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα, σε βαθμό πρόκλησης εχθρότητας.
Ο κ. Καλίνιν αναχώρησε για τη χώρα του, συνοδευόμενος από διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, μαζί με την οικογένειά του, που είχε έρθει στην Ελλάδα για να του συμπαρασταθεί.
Οι συναντήσεις του Ρώσου Γενικού Εισαγγελέα με την πολιτική και θεσμική ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο τρόπος απελευθέρωσης και σύμπτωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σύνθετο πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίχθηκε η υπόθεση του Εβγένι Καλίνιν, καταδεικνύοντας διεργασίες που αν και δεν ανακοινώνονται, εν τούτοις είναι αισθητές και παράγουν αποτελέσματα.
Διπλωματικά η απελευθέρωση δείχνει ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας έχουν βελτιωθεί εμφανώς, ενώ η αμερικανική παρέμβαση σε επιμέρους θέματα φαίνεται να ατονεί.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Γιάννη Ραχιώτη, «ο Ρώσος οικονομολόγος εκφράζει την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του στους Ελληνες πολίτες που του συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή της περιπέτειάς του και στα ΜΜΕ, διεθνή και τοπικά που τον προστάτεψαν με τη δημοσίευση της παράνομης και άδικης σύλληψής του. Προπαντός ευχαρίστησε τις κρατικές Αρχές της χώρας του για την άμεση αντίδρασή τους και τη στήριξη του παρείχαν από την πρώτη στιγμή».