Καμπανάκι, αλλά όχι καταγγελία, συνιστούν οι δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ για τις ρωσικές παρεμβάσεις σε εκλογές και πολιτικές διεργασίες, στο πλαίσιο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού NATO-Ρωσίας, στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, αν και αρχικά η παράλειψη ενός “δεν”, δημιούργησε την αίσθηση καταγγελίας, ανεβάζοντας τους τόνους αρκετά επίπεδα πάνω από συνηθισμένα στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αναφορά στην προσπάθεια υπονόμευσης του Οικουμενικού Πατρειαρχείου από τη Ρωσία, εφόσον τοποθετηθεί στο ανάλογο χρονικό και πολιτικό πλαίσιο θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στο περιθώριο της εκδήλωσης disinfo week, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά της παραπληροφόρηση, ο κ. Πάιατ τόνισε:
«Ολες οι ανοιχτές μας κοινωνίες είναι ευάλωτες απέναντι σε τέτοια εργαλεία (σ.σ. καμπάνιες παραπληροφόρησης ενόψει εκλογών). Το μάθαμε με σκληρό τρόπο στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Εχουμε δει αποδείξεις ανάλογης χειραγώγησης της πληροφόρησης και στην Ελλάδα. Εχουμε δει ρωσικές προσπάθειες στον τομέα της Εκκλησίας, προσπάθειες να υπονομευθεί ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχω εντοπίσει αποδείξεις προσπαθειών για ανάμιξη στις επερχόμενες ελληνικές εκλογές. Ωστόσο, στόχος της αποψινής εκδήλωσης (σ.σ. του #DisinfoWeek) είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση, ώστε οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας, όπως ο ελεύθερος Τύπος (που είναι ιδιαίτερα ισχυροί) να βρίσκονται σε εγρήγορση και να είναι έτοιμοι να απαντήσουν».
Η δήλωση αυτή θα αποτελούσε ένα ακόμη επεισόδιο στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας και θα προστίθεντο στον μακρύ κατάλογο καταγγελιών κατά της Μόσχας για απόπειρες παρέμβασης σε εκλογές τρίτων χωρών, αν δεν είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μόσχα και δεν συνέπιπτε με τη δημοσκοπική έκρηξη του Κυριάκου Βελόπουλου.
Επίσης, δεδομένου ότι ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στο ζήτημα της Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο κάδρο τοποθετείται και η ανακοινωθείσα από τον ίδιο, μέσω twitter, συνάντηση με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους.
Ενδεχομένως, μάλιστα, να υπάρχουν και άλλα γεγονότα ή αναφορές που σε αυτή τη φάση δεν έχουν εντοπιστεί ούτε από τα εργαλεία εντοπισμού και ανάλυσης του Crisis Labs και του ευρωπαϊκού φορέα για την αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης “EUvsDisinfo”.
Συνεπώς, η εξέταση της κατάστασης, τουλάχιστον από την πλευρά των ΗΠΑ και της ΕΕ, θα ήταν αδύνατο να αγνοεί τον πολιτικό χρονισμό της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα, την προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από media φίλα προσκείμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση και την ευρεία μιντιακή προβολή του Κυριάκου Βελόπουλου.
Η ΕΕ, άλλωστε, προβαίνει διαρκώς σε συστάσεις για τον έλεγχο των πολιτικών χρηματοδοτήσεων και της δράσης ξένων παραγόντων εντός των χωρών-μελών, εφιστώντας την προσοχή σε Ρώσους ολιγάρχες, ρωσικές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας της άμυνας και πρόσωπα από χώρες που πρόσκειται ή εντάσσονται στη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Εν κατακλείδι, η αναφορά του πρέσβη των ΗΠΑ, όμως, στην προετοιμασία του ελληνικού Τύπου και των θεσμών, ώστε να αντιδράσουν, αποτελεί σαφές μήνυμα για όσους δεν αντιδράσουν.