Υψηλούς τόνους διατηρεί η Τουρκία στο Αιγαίο επιμένοντας σε μοτίβο υψηλής παραβατικότητας και ενισχυμένης -συγκριτικά- προκλητικότητας, προσπαθώντας να στείλει μηνύματα σε ΕΕ, ΗΠΑ και NATO, για την ενδυνάμωση των οποίων επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως “ενισχυτή”.
Τη στιγμή που διεργασίες, μετά την ανακοίνωση τω αρχικών αποτελεσμάτων από την πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στη θέση “Γλαύκος”, συνεχίζονται, χωρίς υπόνοιες για συμμετοχή της Τουρκίας, αλλά με πρόνοια για αναλογική κατανομή τους, μετά την επανένωση.
Ο Ταγίπ Εντογάν, όμως έχει πολλούς ακόμα λόγους να είναι νευρικός, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο επιμένει στη σκληρή γραμμή για τα F-35, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο δεν ήρε κυρώσεις στη βιομηχανία σιδήρου, αίρει και το status του προτιμητέου εμπορικού εταίρου που είχε η Τουρκία, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ εισήγαγαν αδασμολόγητα προϊόντα 1,7 δισ.
Έτσι, η Άγκυρα δεχόμενη πολύπλευρες πιέσεις επιχειρεί εξαγωγή της κρίσης στο Αιγαίο, με 16 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου την Τρίτη, σε Βορειοανατολικό Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Τα συνολικά 12 τουρκικά αεροσκάφη (οκτώ F-16, δύο F-4, ένα CN-235 και ένα ελικόπτερο), προέβησαν επίσης σε οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.