Κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ θα αντλήσει τελικά το ελληνικό Δημόσιο από την έκδοση του ελληνικού ομολόγου που πραγματοποιήθηκε σήμερα με ισχυρή ζήτηση που υπερέβη τα 11,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να πέσει στο 3,9%, ενώ άνοιξε πάνω από το 4,1%.
Την κοινοπρακτική έκδοση είχαν αναλάβει οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan.
Ιστορικά, η Ελλάδα έλαβε το χαμηλότερο επιτόκιο τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν δανείστηκε με 3,25%. Από το 2006 και μετά τα επιτόκια των δεκαετών τίτλων ανέβαιναν διαρκώς φτάνοντας στο ανώτατο επίπεδο τον Μάρτιο του 2010, με το κουπόνι στην έκδοση εκείνης της χρονιάς, στο 6,25%, σηματοδοτώντας πρακτικά τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαφορές, καθώς τώρα τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι μηδενικά, αλλά η χώρα δεν συμμετέχει στα TLTRO’s ούτε στο QE, όπως συμβαίνει με την Ιταλία, που επιτυγχάνει μεν χαμηλότερες αποδόσεις, αλλά δεν είναι πραγματικές, καθώς χειραγωγούνται από την ΕΚΤ. Επίσης, τα spreads, στις παλαιότερες εκδόσεις, προ του 2009, ήταν μικρότερα, καθώς η χώρα κινούνταν παράλληλα με τις οικονομίες της Ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, τώρα η Ελλάδα επωφελείται από τη διαφορά φάσης με τις οικονομίες της Ευωζώνης, καθώς αυτές επιβραδύνουν, ενώ η ελληνική επιταχύνει. Επίσης, η μεγάλη ζήτηση οφείλεται στο σαφές δίχτυ ασφαλείας που δημιουργούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς περιορίζουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε επίπεδα κάτω του 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2032 και πέριξ του 18% μέχρι το 2060. Αρνητικά επιδρά η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί το μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς και οι εμπορικές εντάσεις, που εκτιμάται ότι μπορεί να ανασχέσουν τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας.
Στις αγορές, οι αποδόσεις “τσίμπησαν” ελαφρά χθες και σήμερα, αφού πρώτα η απόδοση του δεκαετούς δοκίμασε τη βάση του 3,6%, για να τερματίσει στο 3,71%.
Πολιτικά, η έκδοση του 10ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια επιτυγχάνοντας αποδόσεις που δεν είχε δει για 13 χρόνια, αποτελεί ηχηρό μήνυμα και στίγμα που επισφραγίζει την έξοδο από την κρίση.
Απολύτως ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της έκδοσης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής. Νωρίτερα ο αρχηγός της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σχολιάσει ότι οι αγορές ζητούν πολιτική αλλαγή.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση του 10ετούς αναμένεται να αποτελέσει προπομπό για εκδόσεις ομολόγων από τις τράπεζες και ενδεχομένως μεγάλες εταιρίες του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.