Κινητικότητα και ανησυχία προκαλεί η πρωτοβουλία μεγάλης μερίδας των ελληνικών media να αναδείξουν μια αποστροφή του λόγου που εκφώνησε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας στη Βουλή, για τον κίνδυνο σοβαρού επεισοδίου στο Αιγαίο, καθώς φαίνεται να αποτελεί στρατηγική επιλογή, προκαλώντας έτσι εύλογα ερωτηματικά για την ύπαρξη άλλων πληροφοριών ή σεναρίων.
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στις αρμόδιες υποεπιτροπές της Βουλής, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη σύνοδο των ΥΠΑΜ του NATO, επισήμανε ότι η Ελλάδα επιλέγει να αναλάβει πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, παρά τις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν και σε θερμό επεισόδιο.
“Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης”,
ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, με αποτέλεσμα τα media να αναδείξουν αποσπασματικά το σημείο για “σοβαρό ατύχημα”. Ωστόσο, οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, διπλωματικά δεν συνιστούν κάποιου είδους μήνυμα ή προειδοποίηση, αλλά πάγια ρητορική των υπουργών Άμυνας, ώστε να προσδιορίζεται ο κίνδυνος των τουρκικών προκλήσεων και να διαπιστώνεται η αναγκαιότητα διατήρησης ισχυρής δύναμης αποτροπής και αυξημένης πολιτικής επαγρύπνησης για ενδεχόμενες προβοκάτσιες.
Γενικότερα, αναφερόμενος στις ελληνοτουρικές σχέσεις και την αμυντική στρατηγική της Ελλάδας, ο κ. Αποστολάκης είπε:
“Όσον αφορά στις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία, αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης. Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, αποφασίσαμε με τον ομόλογό μου κ. Ακάρ, στη συνάντησή μας στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, να προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Σε ότι αφορά στο ευρύτερο πεδίο της Άμυνας και Αποτροπής, η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά την διαδικασία προσαρμογής του ΝΑΤΟ από το 2014 και εντεύθεν. Θεωρούμε ότι τα προγράμματα της Προωθημένης Παρουσίας, EnhancedForwardPresence στη Βαλτική και TailoredForwardPresence στη Μαύρη Θάλασσα, είναι ισορροπημένα και έχουν ενισχύσει το αποτρεπτικό προφίλ της Συμμαχίας. Επιπλέον η αναδιοργάνωση της Δομής Διοίκησης και η ενίσχυση του ρόλου της Δομής Δυνάμεων στην ικανοποίηση του επιπέδου φιλοδοξίας του ΝΑΤΟ, αποτελούν βήματα σε θετική κατεύθυνση, τα οποία και υποστηρίζουμε.
Επίσης, στηρίζουμε την αναγκαιότητα διασφάλισης των γραμμών επικοινωνίας του Βόρειου Ατλαντικού μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η Μεσόγειος εξακολουθεί να αποτελεί περιοχή μείζονος σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης, και η συμμαχική παρουσία εκεί πρέπει να διατηρηθεί αναλλοίωτη.
Παράλληλα η Ελλάδα δεν θα πάψει να επιδιώκει την ενίσχυση της σταθερότητας των χωρών της περιοχής με ασθενείς δομές ασφάλειας, με την υλοποίηση αμυντικών δράσεων οικοδόμησης δυνατοτήτων, ενισχύοντας τις δομές άμυνας και ασφάλειας στις εν λόγω χώρες, ώστε αυτές να καταστούν αυτάρκεις στην αντιμετώπιση προκλήσεων και απειλών.”