if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

ΤΧΣ: Το ΔΝΤ μπλόκαρε τις τράπεζες, στα 15 δισ. τα κόκκινα που θα πάνε στη bad bank

Ευθύνες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις καθυστερήσεις στην προώθηση του σχεδιασμού εξυγίανσης των τραπεζών επέρριψε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Μάρτιν Τζούρντα, επισημαίνοντας ότι το ταμείο είχε μπλοκάρει την ιδέα της bad bank με τη χρήση διαθεσίμων από το δημοσιονομικό μαξιλάρι μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ είναι συμπληρωματικά, καθώς το ένα εστιάζει στα καταγγελθέντα και το άλλο σε κατηγορίες πριν από αυτό το στάδιο, εκτιμώντας ότι μπορούν συνδυαστικά να παράξουν σημαντικά αποτελέσματα.  Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΤΧΣ, Μάρτι Τζούρντα, το σχέδιο της κυβέρνησης να διαθέσει 5 δισ. από το δημοσιονομικό μαξιλάρι.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Το σχέδιο του ΤΧΣ έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, δήλωσε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύντομα αντίδραση από την DG Comp. Σε ότι αφορά το μέγεθος των κόκκινων δανείων που θα μεταφερθούν στην εταιρεία ειδικού σκοπού-ASP (15 δισ. ευρώ) είπε ότι σχετίζεται με την δυνατότητα του δημοσίου να δώσει εγγυήσεις (σ.σ. θα είναι της τάξης των 5 δισ. ευρώ). Όπως είπε αυτό ήταν το ποσό που «μπορούσε να σκεφτεί» ο Ευ. Τσακαλώτος, ενώ σημείωσε ότι το ΔΝΤ ήταν αρνητικό στον σχεδιασμό με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο για να προχωρήσει. Νομίζω ότι τα 15 δισ. ευρώ είναι σημαντικό ποσό. Το ASP είναι ένα εργαλείο αλλά είναι ένα δυνατό εργαλείο, κατέληξε.

Ο Μάρτιν Τζούρντα έθεσε όμως και το μονοψήφιο ποσοστό των NPE’s ως “διακόπτη” δια την επανεξέταση του ενδεχομένου αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες,

λέγοντας ότι “όταν τα NPEs μειωθούν σε μονοψήφια ποσοστά και καθοριστούν τα επιχειρηματικά μοντέλα θα δούμε το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στις τράπεζες”.

Ο επικεφαλής του ΤΧΣ ρωτήθηκε αν ήταν εν τέλει λάθος το ότι δεν έγινε εξ αρχής μια bad bank στην Ελλάδα. Εκτίμησε ότι είναι νωρίς να γίνει μια τέτοια αποτίμηση, αλλά σημείωσε ότι η δημιουργία της θα απαιτούσε επιπλέον κεφάλαια. Η NAMA στην Ιρλανδία πήρε 17 δισ. παρότι η ποιότητα των κόκκινων δανείων ήταν καλύτερη. Τα μαθήματα που παίρνουμε είναι ότι αν κάνεις ένα πρόγραμμα και δεν δουλεύει το προσαρμόζεις. Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική κατάσταση.

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version