Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η διπλή αναβάθμιση από την Moody’s έρχεται να βελτιώσει άρδην το επενδυτικό κλίμα και να δώσει ώθηση σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στον περιορισμό του κόστους δανεισμού.
Αν και Κομισιόν και EuroWorking Group ενίσχυσαν την πίεση για την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων, εντός 10ημέρου, ούτως ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση των 970 εκατ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων στο προσεχές Eurogroup, το κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης-δανειστών δεν φαίνεται να έχει επιδεινωθεί ουσιωδώς, αλλά να επανέρχεται σε συνθήκες διαπραγματεύσεων. Άλλωστε, η έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνει εν γένει συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα, εντοπίζοντας παρεκκλίσεις στις λιγνιτικές μονάδες, την εξυγίανση των τραπεζών και επιμέρους ζητήματα, όπως η στελέχωση της ΑΑΔΕ και η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.
Η διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού χρέους από τη Moody’s βοηθά επίσης στην ενίσχυση και εμπέδωση της δυναμικής αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού που είχε αρχίσει να καταγράφεται το τελευταίο 15ήμερο, συμβάλλοντας στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης όμως, γίνεται μόνο επιγραμματική αναφορά στις τράπεζες και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις του θεσμικού και νομικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια, με τους αναλυτές να επικαλούνται την έλλειψη περαιτέρω στοιχείων.
O ΟΔΔΗΧ είχε ήδη προετοιμαστεί ώστε να είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ, που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται επ αφορμής της κάμψης των αποδόσεων, μετά την έκδοση του 5ετούς και καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Ιταλίας υποχωρούν και ενώ η ΕΚΤ δηλώνει έτοιμη να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της. Πλέον, όλα δείχνουν ότι η Τρίτη 5 Μαρτίου, θα είναι η μέρα που η Ελλάδα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 10ετούς ομολόγου, θέλοντας και να προλάβει ενδεχόμενες πολιτικές επιπλοκές στο πλαίσιο της αξιολόγησης για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Ανάδοχοι της έκδοσης είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, BNP Paribas και HSBC. Η ανακοίνωση από τον ΟΔΔΗΧ αναμένεται να γίνει την Δευτέρα 4 Μαρτίου, και την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 5 Μαρτίου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών.
Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο της έκδοσης, εκτιμάται ότι θα κινηθεί αρκετά χαμηλότερα από το 4%, με δεδομένο ότι η απόδοση του 9ετούς (πρώην 10ετούς) ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 διαμορφώνεται στο 3,65% και άρα στη 10ετία η απόδοση τοποθετείται περίπου στο 3,8%.
Μετά την επιτυχή έξοδο της Κύπρου στις αγορές και την άντληση 1 δισ. ευρώ, με 10ετές ομόλογο, μια έκδοση 2 δισ. από την Ελλάδα, φαίνεται λογική και αναμένεται να συγκεντρώσει ικανοποιητική προσφορά.
Το 5ετές Credit Default Swap για την Ελλάδα κινείται στις 372,4 μονάδες βάσης, καταγράφοντας απώλειες 5,1% το τελευταίο 6μηνο και κέρδη 8,41% σε ετήσια, με χαμηλό τις 309,4 μονάδες στις 3 Μαΐου του 2018. Ωστόσο, ειδοποιός διαφορά είναι ότι προ ενός έτους η Ελλάδα βρίσκονταν σε καθεστώς Μνημονίου, ενώ από τον Αύγουστο του 2018 είναι εκτός, ενώ από τις αρχές του έτους η ΕΚΤ εγκατέλειψε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προκαλώντας αύξηση του ρίσκου. Συνεπώς, η αποκλιμάκωση το τελευταίο 6μηνο και ιδιαίτερα μετά την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση δείχνει ότι η αγορά πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική.