Σε δύο back to back παραστάσεις ψυχροπολεμικού ύφους και στυλ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδειξε ότι η κρίση της Βενεζουέλας είναι γεωπολιτική, καθώς απέτυχε να εγκρίνει τόσο το ψήφισμα που προωθούσαν οι ΗΠΑ, όσο και αυτή της Ρωσίας.
Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στο αμερικανικό ψήφισμα σχετικά με τη Βενεζουέλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας ανησυχίες για την εξωτερική παρέμβαση στις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους. Εν συνεχεία τα μέλη του ΣΑ που είχαν συνταχθεί με τις ΗΠΑ μπλόκαραν με ευρεία πλειοψηφία το προωθούμενο από τη Μόσχα ψήφισμα.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, επιχείρησε να στιγματίσει την προώθηση του αμερικανικού ψηφίσματος, που η αποτυχία του οποίου ήταν προδιαγεγραμμένη, ως προσπάθεια για την καλλιέργεια εδάφους, ώστε να νομιμοποιηθεί μετέπειτα επέμβαση στη χώρα, με ανθρωπιστικό μανδύα, αλλά με κεντρικό στόχο την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο και την εδραίωση φιλοαμερικανικής κυβέρνησης.
Ο Αμερικανός πρέσβης στο ΣΑ, Έλιοτ Άμπραμς, επέμεινε ότι η διατήρηση του Μαδούρο στην εξουσία αποτελεί έγκλημα σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας, έκανε λόγο για σχέδιο ειρηνικής μετάβασης της χώρας στη Δημοκρατία και μίλησε για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ προανήγγειλε επίσης ότι η χώρα του θα εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Βενεζουελάνους τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας τους.
Οι αρχές της Βενεζουέλας πιστεύουν ότι οι παραδόσεις βοήθειας που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ αποτελούν κάλυψη για στήριξη πραξικοπήματος ή προετοιμασία του εδάφους για επέμβαση- τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί έναντι άλλων χωρών τη δεκαετία του 1980.