Πολλών ερμηνειών επιδέχεται άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρεται στις ανακοινώσεις για το κοίτασμα στη θέση “Γλαύκος” του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ και πως αυτό και εν γένει τα ενεργειακά μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, υιοθετώντας βέβαια, μονομερώς την θεώρηση της τουρκικής δυναμικής. Το δημοσίευμα εγείρει εύλογα ερωτηματικά και δημιουργεί ανησυχία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Αν και το άρθρο αποδίδει εμμέσως ευθύνες στην Τουρκία για την κατάρρευση των συνομιλιών του Κραν Μοντάνα για το Κυπριακό, εν τούτοις αναδεικνύει την Τουρκία ως μείζονα παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, διαμορφώνοντας μια εξίσωση, η επίλυση της οποίας εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις διαθέσεις της Τουρκίας και στην οποία δεν ασκούν επιρροές άλλοι παράγοντες ή μεταβλητές. Ενώ αν και αναφέρεται στο κυπριακό εστιάζει κυρίως τα προβλήματα που συναντούν εν δυνάμει επενδυτές στην περιοχή, λόγω… Τουρκίας.
Με δεδομένο ότι το άρθρο έρχεται αμέσως μετά τις ανακοινώσεις και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας “Γαλάζια Πατρίδα”, που αποτελεί επίδειξη δύναμης προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες της Μεσογείου που επιχειρούν να συνδιαμορφώσουν πολυμερή σχήματα οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας.
Επίσης, εστιάζοντας σε πηγές έντασης και επιδεικνύοντας τη ναυτική και στρατηγική πυγμή της Τουρκίας, επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ασφάλεια των επενδύσεων και τη στρατηγική ισορροπίας, παραβλέποντας ωστόσο τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ και την πρωτοβουλία Med7 και αποσιωπώντας την αμερικανική παρέμβαση.
Το άρθρο αναπαράγεται, σχεδόν αυτούσιο, από τη DW και εν συνεχεία από ελληνικά media, δημιουργώντας ανησυχία και προωθώντας μια μάλλον υπονομευτική θέση για τις προοπτικές της περιοχής και τη βούληση της Ευρώπης.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα κοιτάσματα υπολογίζονται γύρω στα 140 με 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ότι
«αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από ένα μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων. Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η διένεξη για το φυσικό αέριο θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Κύπρου:
«Ήδη πριν από ένα χρόνο η Τουρκία είχε μπλοκάρει με πολλά πολεμικά πλοία το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεων «Saipem 12.000», το οποίο κατά παραγγελία της Eni αναζητούσε φυσικό αέριο στις νότιες ακτές της Κύπρου. Οι Ιταλοί υπαναχώρησαν και μετά από λίγες μέρες αποχώρησαν. Ο θαλάσσιος αποκλεισμός έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαμάχη για το φυσικό αέριο. Η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένας τρόπος για να αποσοβηθούν οι εντάσεις για τους φυσικούς πόρους. Οι συνομιλίες για διευθέτηση της κρίσης διεκόπησαν όμως το καλοκαίρι του 2017, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από τη βόρεια Κύπρο».
Η ανάδειξη του περιστατικού αυτού ως μείζον και ενδεικτικό της δυναμικής και επιρροής της Τουρκίας, ενώ στη συνέχεια υλοποιήθηκε η γεώτρηση της Exxon, παρά τις τουρκικές απειλές, αποτελεί επίσης, μια ακόμη΄ένδειξη μονομερούς παρουσίασης των εξελίξεων, η οποία οδηγεί την αποτύπωση της τουρκικής εικόνας για την κατάσταση και την ισορροπία δυνάμεων, αγνοώντας επιδεικτικά την χαλιναγώγηση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, στη συνέχεια.
Και το άρθρο καταλήγει:
«Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε την Τρίτη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διερευνήσει τις δυνατότητες για νέες συνομιλίες. Ωστόσο μετά τη συνάντηση ο Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των συνομιλιών».