Παρά την πρόοδο, τα κενά μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, παραμένουν μεγάλα. Για να λάβουμε μόνο ένα παράδειγμα, καμία προηγμένη ή μεσαίου εισοδήματος οικονομία δεν μείωσε το χάσμα των φύλων κάτω από 7 ποσοστιαίες μονάδες, αναφέρει σε post στο blog του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Τζόναθαν Όστι, αναφερόμενοι στα αποτελέσματα νέας έρευνας για το εργατικό δυναμικό και την αναπροσαρμογή των ποιοτικών δεικτών.
Αυτός ο άνισος ανταγωνισμός μεταξύ γυναικών και ανδρών έχει σημαντικό οικονομικό κόστος, καθώς περιορίζει την παραγωγικότητα και υπονομεύει την ανάπτυξη. Μια πρόσφατη μελέτη προσωπικού του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι οι φραγμοί για τις γυναίκες που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό – σκεφτείτε τις φορολογικές στρεβλώσεις, τις διακρίσεις και τους κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες – είναι δαπανηρότερες από όσο τους υπολόγιζε προγενέστερη έρευνα και τα οφέλη από τη την αντιμετώπιση του γενετικού χάσματος είναι ακόμη μεγαλύτερα από στο παρελθόν. Συνεπώς, οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να επικεντρωθούν στην κατεπείγουσα άρση των φραγμών αυτών.
Η γενετική διαφόροποίηση παίζει ρόλο
Μελέτες έχουν δείξει ότι η οικονομική απόδοση των εταιριών βελτιώνεται με περισσότερες μγαλύτερη ισότητα στα εταιρικά συμβούλια.
Παραδόξως, προηγούμενες μελέτες δεν εξέτασαν τις μακροοικονομικές επιπτώσεις αυτών των μικροπιστωτικών στοιχείων. Στην τυπική ακαδημαϊκή ανάλυση, το εργατικό δυναμικό είναι το άθροισμα των εργαζομένων ανδρών και γυναικών. Επειδή, σε αυτό το πλαίσιο, η αντικατάσταση ενός άνδρα από μια γυναίκα, δεν επηρεάζει το εργατικό δυναμικό, δεν υπάρχουν κέρδη από την ποικιλομορφία των φύλων: οι άνδρες και οι γυναίκες υποτίθεται ότι είναι τέλεια υποκαταστάσιμοι.
Τα οφέλη από το κλείσιμο των κενών μεταξύ των φύλων είναι ακόμη μεγαλύτερα από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.Ωστόσο, τα στοιχεία μας – από μακροοικονομικά, τομεακά και εταιρικά δεδομένα – δείχνουν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες αλληλοσυμπληρώνονται στην παραγωγική διαδικασία, δημιουργώντας ένα πρόσθετο όφελος από την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών στην ανάπτυξη.
Με άλλα λόγια, η προσθήκη περισσότερων γυναικών στο εργατικό δυναμικό θα πρέπει να αποφέρει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από την ισόποση αύξηση των ανδρών εργαζομένων (γεγονός που αντανακλά το γεγονός ότι η ελαστικότητα της υποκατάστασης μεταξύ γυναικών και ανδρών στην παραγωγή είναι χαμηλή στη φρασεολογία των οικονομολόγων).Βασικά οφέλη από τη μείωση των κενών μεταξύ των φύλων. Οι επιπτώσεις αυτού του ευρήματος είναι σημαντικές.
Μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη: Επειδή οι γυναίκες φέρνουν νέες δεξιότητες στον εργασιακό χώρο, η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης από την προσθήκη γυναικών στο εργατικό δυναμικό (με τη μείωση των εμποδίων στη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό) είναι μεγαλύτερη από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Πράγματι, η προσπάθεια βαθμονόμησης δείχνει ότι, για το κάτω μισό των χωρών στο δείγμα μας όσον αφορά την ανισότητα των φύλων, το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των φύλων θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά μέσο όρο 35%. Τα τέσσερα πέμπτα αυτών των κερδών προέρχονται από την προσθήκη εργατικού δυναμικού στο εργατικό δυναμικό, αλλά το ένα πέμπτο των κερδών οφείλεται στην επίδραση της ποικιλίας των φύλων στην παραγωγικότητα.
Υψηλότερη παραγωγικότητα: Κατά την ερμηνεία παλαιότερων δεδομένων σε καταστάσεις όπου το χάσμα μεταξύ των φύλων έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, η συμβολή στην ανάπτυξη από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας (ή των συνολικών κερδών παραγωγικότητας συντελεστών) υπερεκτιμάται. Ένα μέρος του κέρδους που αποδίδεται στην παραγωγικότητα οφείλεται στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πάροδο του χρόνου.
Υψηλότεροι μισθοί για τους άντρες: Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι οι μισθοί των ανδρών θα αυξηθούν επίσης ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ένταξης των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, καθώς η παραγωγικότητα θα αυξηθεί. Αυτό είναι σημαντικό επειδή αυτοί οι υψηλότεροι μισθοί θα πρέπει να ενισχύσουν τη στήριξη για την άρση των φραγμών που αποτρέπουν τις γυναίκες από αξιοπρεπή εργασία.Μια μεγαλύτερη αποδυνάμωση για τη μείωση των φραγμών μεταξύ των φύλων κατά μήκος των αναπτυξιακών δρόμων: Η άνοδος του τομέα των υπηρεσιών με γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη φέρνει περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό. Αλλά η ανάλυση δείχνει ότι οι φραγμοί στην απασχόληση των γυναικών επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία. Τα εμπόδια αυτά ποικίλλουν μεταξύ των περιφερειών και των χωρών και είναι πολύ μεγάλα σε ορισμένα μέρη του κόσμου-ισοδύναμα με τα φορολογικά ποσοστά για την απασχόληση των γυναικών έως και 50%. Και οι αντίστοιχες απώλειες ευημερίας (που λαμβάνουν υπόψη την κατανάλωση και τον ελεύθερο χρόνο) είναι μεγάλες, ακόμη και όταν επιτρέπεται η μείωση της «εγχώριας παραγωγής» όταν οι γυναίκες εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό. Για παράδειγμα, διαπιστώνουμε ότι το κόστος κοινωνικής πρόνοιας υπερβαίνει το 20% στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και στη Νότια Ασία.
Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες παγκοσμίως εξακολουθούν να κερδίζουν 63% λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες, ενώ συμμετέχουν σε αρκετά μικρότερο βαθμό στην αγορά εργασίας. Η έρευνα του ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι εάν τα επίπεδα απασχόλησης των γυναικών ήταν ίσα με εκείνα των ανδρών η ανάπτυξη θα ήταν και ταχύτερη και πιο ανθεκτική. Για το 50% των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα ισότητας, το κλείσιμο της ψαλίδας θα μπορούσε να προσθέσει στο ΑΕΠ κατά μέσο όρο 35%. Ακόμη και σε επίπεδο εταιρειών τα στοιχεία δείχνουν πως η προσθήκη μίας και μόνο γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο ή άλλη ανώτερη διοικητική θέση συνδέεται με αύξηση της απόδοσης ενεργητικού (return on assets) κατά 7 με 8 ποσοστιαίες μονάδες.