Το ζήτημα της διαχείρισης, πώλησης και αποθήκευσης εκτός χώρας του χρυσού της Βενεζουέλας επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς πληροφορίες που δεν απορρίπτονται ούτε από ρωσικά media αναφέρουν ότι τουλάχιστον 8 τόνοι από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας αποσύρθηκαν, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει φήμες για απόληψη 20 τόνων χρυσού και μεταφορά τους με ρώσικα αεροσκάφη που είχαν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Καράκας.
Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες, ο Νικολάς Μαδούρο ανέφερε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είχε «παγώσει» 80 τόνους χρυσού της Βενεζουέλας, την ώρα που η χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική κρίση.
Ο βουλευτής Άνγκελ Ντάνιελ Αλβαράντο Ράνγκελ του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού στη Βενεζουέλας «Στρογγυλή Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), ανέφερε στο Reuters ότι ο χρυσός απομακρύνθηκε από την κεντρική τράπεζα της χώρας μέσα σε κυβερνητικά οχήματα, μεταξύ της Τετάρτης και της Παρασκευής της προηγούμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός ήταν ο χρυσός να πωληθεί στο εξωτερικό παράνομα, χωρίς εντούτοις να διευκρινίσει πού μπορεί να μεταφέρθηκε ή ποιος θα τον αγόραζε.
Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε, τον Ιανουάριο, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοαναγορεύτηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ. Η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει μιλήσει για απόπειρα πραξικοπήματος που ενορχηστρώθηκε από την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τα τελευταία, επίσημα, στοιχεία η Βενεζουέλα διαθέτει 161,2 τόνους χρυσού, οι 80 εκ των οποίων είναι δεσμευμένοι από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας. Συνολικά το απόθεμα χρυσού της Βενεζουέλας εχει υποχωρήσει σημαντικά από τους 194,25 τόνους που διέθετε τον Ιούλιο του 2016, μια ακόμη έκφανση της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής αναταραχής.